Домът на дракона

HBO, от 21 август

След опустошителния финал на Игра на тронове не ни се вярваше, че някога пак ще видим Кралски чертог в пълния му блясък, но ето че това ще се случи, дори да трябва да се върнем 200 години назад за целта. От планираните няколко спинофи на най-гледаното средновековно фентъзи на HBO само Домът на дракона оцеля до началната клапа, затова го чакаме с четири очи и надеждата да заличи горчивия вкус от последните кадри на Троновете. Предисторията на дома Таргариен започва няколко десетилетия преди любимата ни Денерис да развее драконите си над Вестерос и се фокусира върху момента, в който благодетелният крал Визерис трябва да посочи своя наследник на Железния престол. Кандидати, разбира се, не липсват и както винаги основната им подбуда е жаждата за власт, а не общото благоденствие. Основните претенденти са първородната дъщеря на Визерис – Ренира, и неговият по-малък брат принц Деймън Таргариен, но покрай тях се навъртат поне половин дузина второстепенни играчи със собствени амбиции, стратегии и изгоди. Дисбалансът на центробежни сили в тази царствена върхушка води до най-голямата гражданска война в историята на Стара Валирия, изходът от която е възможен единствено с изобилие от огън и кръв. И естествено, дракони – повече, по-големи и много по-своенравни.

The Bear

FX на Hulu

Само месец след премиерата си по Hulu The Bear стана известен като готварския сериал, който истинските готвачи не могат да гледат… защото отразява прекалено болезнено огромния стрес и напрежение, с които работещите в индустрията се сблъскват ежедневно. Останалите, които не сме професионално обременени, изгълтахме осемте епизода на тази кулинарна драма, която прилича повече на документална хроника от вътрешността на всяка една кухня, като топъл хляб и се наредихме за още. Без да се церемони много с обстоятелства, историята ни хвърля в натоварения график на шеф Карми (бивша звезда на претенциозния файн дайнинг, опитващ да възроди семейния ресторантьорски бизнес в индустриално Чикаго) и неговия колоритен персонал от особняци, борещи се с лични драми, хранителни инспектори, кредитори и местни бабаити, докато въртят тигани, нажежават страсти и сътворяват чудеса от хляб и говеждо – често на магия, но най-вече от чист инат пред лошия късмет и разпадащото се оборудване. The Bear ще остави очите ви пълни, душата сита, а сърдечния ритъм – на 200.

The Sandman

Netflix, от 5 август

Комиксовият свят на Нийл Геймън се оказа костелив орех за зъбите на холивудската машина и едва сега, няколко десетилетия след излизането на неговата култова поредица графични романи The Sandman, получаваме екранизацията, която и Netflix, и самият автор вярват, че заслужаваме. Повелителят на сънищата Морфей най-после откри своята антропоморфна персонификация в лицето на британеца Том Стъридж и ако неговото име не ви говори много, това на Гуендолин Кристи (а.к.а Бриен от Тарт), която влиза и в образа на Луцифер, със сигурност звучи като добра причина да отваряте по-честичко акаунта си след 5 август. В подробен рекап на събитията от първия комикс отварящите кадри на The Sandman описват злощастния инцидент, при който повелителят на сънищата е призован по погрешка от човешки окултист шарлатанин и държан в стъклен затвор повече от столетие. След като най-накрая успява да се освободи от пленничество, Морфей бавно започва да събира частите от рухналото си кралство и се заема да възстанови реда в страната на сънищата по протежение на 10 епизода и в колаборация с няколко не по-малко приказни персонифицирани концепции – Смърт, Съдба, Желание, Отчаяние и т.н.


Властелинът на пръстените: Пръстените на силата

Amazon Prime, от 2 септември

Когато през 2017 Amazon похарчи стотици милиони за телевизионните права на Властелинът на пръстените, вече знаехме, че ще прекараме още дълго време в компанията на обитателите на Средната земя, но ангажиментът на студиото за пет сезона, разплитащи нишките на всички големи събития от Втората епоха, впечатли дори най-заклетите последователи на Толкин. Първият от тях вече е факт и започва хилядолетия преди появата на Фродо, Сам и компания – във времена, когато народите на елфите, джуджетата хората живеят в мир, но усещането за прокрадващо се в сенките зло бавно започва да трепти във въздуха. На фона на легендарни събития като изковаването на двайсетте пръстена на силата и последния велик съюз между елфи и човеци, група герои – някои познати, а други съвсем нови – обединяват сили срещу тъмнината, нахлуваща откъм земята на Мордор и неговия ужасяващ повелител.