Голям е празът
"Голям праз" е срещуположната реакция на тази, която Prazlab очакват от дегустаторите на проектите си. Вероника Крен и Весела Михайлова създават ястия по проблеми, за които трябва да ни пука, като превръщат статистическите данни за тях в пропорции на продукти от класически рецепти. Така се получава наденица на корупцията – Is ma’ Wurscht, и щолен на коледните разходи – Christstollen, които вече не можем да опитаме, но гледаме в документални фотографии в изложбата Голям праз или как се готви със статистически данни в Credo Bonum от 13 октомври.Лабораторията се ражда в кухнята на арт университета в Линц. Над котлона Вероника и Весела се запознават и опознават сходствата си, докато следват специалност Interface Cultures. "Кухнята беше много важно място за нас, защото всеки от мултинационалния ни департамент идваше да си сготви обяд или вечеря. В нея се случваше най-важната комуникация – разменяха се идеи, развиваха се проекти и това ни помогна да осъзнаем силата на храната. Тя запознава хората, чрез нея общуваме". С това прозрение един дизайнер-медиен-артист от Австрия и един юзърекспириънс-графичен-дизайнер от България решават да си сготвят собствена медия и я кръщават Prazlab. "Звучи добре, а и в Гугъл не излезе нищо, регистрирано с това име. Притеснявахме се дали тук няма да се асоциира с манджите на баба ти, но пък този прост продукт отговаря на идеята ни – с прости продукти можем да говорим за сложни неща".Последната сложна статистика, която Вероника и Весела превеждат за небцето е проектът им French Chips, с който участват на голямо изложение в Париж. За събитието им от лабораторията излизат 500 порции чипс, овкусени с 5 различни микса от подправки, които са характерни за петте групи бежански вълни във Франция през последните десетилетия. "Върху порциите не бяхме сложили родните страни на бежанците, а имаше надпис "микс от нациите, които са мигрирали във Франция през 20-те", например. Тогава едно момиче дойде и, докато ядеше точно този чипс, възкликна "А, Полша!" И миксът наистина беше с подправки от Полша и Италия. Бяхме шокирани, защото ние самите едва ли бихме го отгатнали. Това са най-хубавите моменти – когато посетителите разпознаят връзката и успеят да свържат статистиката от проектите ни с политическите събития, да намират логиката в рецептите. Това е най-ценното за нас – хората да се замислят над нещата, за които готвим".Оказва се обаче, че не всеки проблем може да бъде сготвен, защото не за всяка от темите, които са важни за Prazlab, има достъпни данни. С тази пречка се сблъскват двете арт лаборантки при създаването на "резачките на данни" (data slicers) – уреди за рязане на банан и ябълка, с които Весела и Вероника искат да илюстрират мъжката и женската сексуалност. "Вълнувахме се, че плодовете се връзват толкова добре със сексуалността и плодовитостта, но се оказа, че няма общественодостъпни данни в тази сфера, а само такива, за които трябва да си платиш. Все пак решихме проблема, като създадохме уредите по революционните Доклади на Кинси от 60-те, с които на практика стартира сексуалната революция. Да, ясно е, че парчетата, на които режете банана, не са по последни данни, но дори това е достатъчно хората да се замислят – защо не срещат актуална статистика на мъжката и женската сексуалност днес?"Да ти сервират порция "Защо?" по дадена тема е единствената цел на Prazlab. На тяхната маса няма лично мнение под формата на неприятен вкус, например. "Не искаме да коментираме кои данни са добри и кои – лоши, а само ги пресъздаваме с рецепти, за да повдигнем въпроса. Това, че сме сготвили нещо вкусно, не означава, че статистиките, които то представя, са чудесни. За нас винаги всичко трябва да е вкусно, а разликите в отделните версии на рецептата вече трябва да се анализират допълнително. Ние не правим това".Но правят БГ Таратор, сготвен специално за гастрола им тук, който ще пробваме само на откриването на 13 октомври. "Този проект е за бежанските вълни в България от 90-те насам – първо от Ирак, после от Афганистан и сега от Сирия. Медиите непрекъснато тръбят как хората ги е страх от бежанците и мислят, че ще им вземат работата. И в Австрия е така. Затова ви даваме да пробвате нашия таратор – по традиционна рецепта е, но добавяме вътре подправки от Афганистан, Сирия и Ирак, като количеството им отговаря на данните за броя на мигрантите. Истината е, че малка част от бежанците получават убежище у нас и точно тях ще представим с подправки в таратора. Те ще го променят, но защо да е задължително да стане по-лош? Може пък да стане по-хубав".
Дегустацията на БГ таратор е в 18:30 на 13 октомври в Credo Bonum
Prazlab са на фермерския пазар при Римската стена на 15 октомври и постоянно на: facebook.com/prazlab и taste-of-data.tumblr.com