Горещи летни точки

Отпускът не е единственото време, което можете да си откраднете за малко извънградски приключения. Казваме го, в случай че имате нужда от напомняне, че можете да си почивате абсолютно всяка седмица това лято и даже е препоръчително. За да не празнословим, направо ви посочваме табелите към две (сравнително) близки до София дестинации, които могат да се покорят в рамките на уикенд, а ще ви заредят за цял месец.ZIPLINE CHEPELARE край Чепеларе

Едва ли ви е нужно специално убеждаване, че да се насочите към Родопите през който и да е сезон от годината е велика идея. Но ако ви липсват планове за уикенда и търсите нещо нетипично с родопски адрес, имаме предложение, което може и досега да сте подминавали неведнъж, без да разберете.

Името Zipline Chepelare говори само за себе си, но да тръгнем първо от локацията му. Намира се в края на отсечката Асеновград – Чепеларе, на броени метри от пътя, но ако не сте го забелязвали преди, вината е във високата растителност, която го скрива от погледа. Зиплайн в превод означава алпийски тролей. А в още по-конкретен превод – метално въже, опънато над долина. „Как опънахте въжетата”, питаме с истински интерес собствениците на Zipline Cheplare и въпросът не е просто за да върви small talk. Под алпийския им тролей, свързващ две високи скали, се вие река Чепеларе и със сигурност задачата по опъването не е била елементарна. „С дрон”, отговарят ни усмихнато те.

Първото, което ще ви направи впечатление тук, са глинените къщички – няколко на брой, строени от стопаните на мястото за административните нужди на комплекса, а вложените любов, труд и въображение си личат във всеки детайл от интериора и екстериора. Сякаш си попаднал в света на Шрек, само че без миризмата на блато и говорещите магарета (уви).Ако все още у вас съществува въпросът „за какво се използва зиплайнът”, веднага обясняваме – за да ви се сбъднат всички онези сънища, в които летите като Супермен. Въжето за възрастни на Zipline Chepelare е 400 метра дълго. Закачат ви за него в легнало по корем положение и ви изстрелват от скалата за полет на 60 метра височина, по време на който развивате скорост от около 100 км/ч. Иначе казано, носете си слънчеви очила, за да не плачете от вятъра в очите, както и ластик, ако косите ви го изискват.За да стигнете изобщо до изстрелването обаче, първо трябва да се пренесете на отсрещния склон, откъдето тръгва зиплайнът. И това е само бонус, защото с един патрон елиминирате два заека и пробвате и другата атракция за големи на Zipline Chepelare – SkyBike. Представлява колело, закачено за въже и чрез въртене на педалите се транспортирате сами над реката. Дали ще ви се стори страховито, или успокояващо, е въпрос с различен отговор от човек до човек. Със сигурност обаче ще напълните очи с красивата природа под краката ви и ще преживеете нещо напълно ново.

След колелото и полета си, ако все още изпитвате глад за приключения, може да се изправите и срещу Via Ferrata (Железния път). Или както го описват създателите му от Zipline Chepelare, „скално катерене за не-алпинисти”, подходящо за всякакви възрасти. Маршрутът нагоре по скалата е средно труден, с дължина 120 стъпала или 45 метра, като може да го подхванеш самостоятелно или да поискаш помощ от инструктор.

Ако сте с деца с габарити между 17 и 65 килограма, не ги оставяйте просто да гледат отстрани как вие се забавлявате, а ги пуснете да се катерят или да изпробват малкия алпийски тролей. Дължината му е 165 метра, височината – 30 метра, а скоростта, до която се достига по него – 60 км/ч.THERME край Букурещ

Вярно, Букурещ не е лека цел за един уикенд, но нямаше да я препоръчваме, ако сами не бяхме изпробвали менюто на увеселителния спа комплекс Therme, който се намира в района. Пътят дотам е малко над 5 часа с кола, което предполага да се събудите впечатляващо рано в събота, да заредите най-живия плейлист в колата, а себе си – със силно кафе, и да си вземете добра компания, която ще направи дългото шофиране песен.

Ако всичко върви по план, по обяд вече ще сте подминали румънската столица и малко след летището Отопени ще се озовете насред нищото, където Therme ще ви се стори като малък оазис в пустиня. Но само почакайте да влезете вътре. Този оазис е всичко друго, но не и малък. Опциите за вход са три – за една, две или всички три зони на комплекса. Препоръчваме да си вземете пълния пакет и да останете в Therme до затварянето (около 23:00).Веднъж щом сте вътре, започнете от най-лежерното – The Palms. Зоната неслучайно се казва така. Посреща те усещането, че си попаднал в тропическа джунгла, заради което пишем отличен 6 на озеленителите. Огромни палми и десетки други перфектно обгрижвани растителни видове са хванали в уютната си прегръдка голям закрит басейн (с бар, джакузита и други глезотии вътре), басейни с лековити минерали, шезлонги, инфрачервени и хидромасажни легла. Ако топлите изпарения на закрито ви дойдат в повече, просто излизате навън, където ви чакат още басейни, пясъчен плаж, няколко тематични бара, хамаци, барбарони, езеро с водни лилии и какво ли още не, включително гледка към самолетопотока на близкото летище.Щом си починете подобаващо, може да хапнете в някой от ресторантите (от шикозни до такива за бързо хранене), а после да предизвикате себе си в „детската” зона Galaxy. В кавички, защото най-специалното в нея – екстремните пързалки и басейнът с изкуствени вълни дават вид на създадени за хлапета, но ще се намерите насред тълпа от големи, търчащи нагоре-надолу, за да опитат от всичко. Един съвет: ако на входа на някоя от по-екстремните пързалки ви питат „Искаш бавно или бързо спускане?”, не му мислете много и се съгласете на второто. Чувството да те изстрелят с всичка сила надолу по пързалката, обърнат с гръб към течението, е ужасяващо, но по онзи начин, който те кара да питаш за още.Оставете си обаче време и за Elysium – уелнес зоната, в която можете да опитате толкова много видове сауни, парни бани и студени душове, че ще им загубите бройката. Личен фаворит е Холивуд сауната, която може да звучи абсурдно (вариш се на 60 градуса, докато гледаш BBC документалки), но времето минава неусетно, когато историята на големия екран е за врабче вампир.

Ако решите да включите Therme в плановете си, носете си бански (естествено), но също и кърпа/халат и джапанки, за да не ги наемате на място (няма да ви пуснат без тях). Всичко останало стои заключено в шкафче, докато вие цял ден пазарувате коктейли, масажи и вкусотии с чипираната си гривна, абсолютно кешлес.