Говори Юпитер

На нас не ни говори много често и го слушаме с половин ухо, но пък винаги ни кара да обърнем телескопа към космоса вътре в себе си. Безценно. Затова днес развъртаме капачката на астро фрешовете Planet Pops и внимаваме какво ни казват звездите на езика на плодовете и зеленчуците.

Тя е Виолета Керемидчиева и работи в рекламна агенция, но тук ни тегли друг елемент от портфолиото й – миксираните в синхрон със зодиака сокове Planet Pops. Идеята й хрумва отдавна, но излиза за пръв път на светло (всъщност по тъмно) на Нощта на музеите в Пловдив преди две години. Тогава форматът е пърформанс: Вили вдига смути бар и кани хората да обърнат по чаша гъст сок, направен пред очите им персонално за тях. Трябват й само рождена дата и час, за да генерира натална карта (кръгла диаграма на небето, под което си проплакал), а после комбинира 5-6 съставки според планетите с най-нахално влияние в личните ти работи. Щандът става такъв бум, че сокоизстисквачката работи три часа – ясен сигнал, че Planet Pops имат място под Слънцето. Въпросът е как. Преди няколко месеца отговорът изкристализира, с едно рамо от сестра й Перуна и илюстратора Илиан Илиев: смутитата стават фрешове, влизат в стъклени бутилки (пластмасата вреди от Земята до небето) и пристигат в бара на Cosmos Coworking Camp с печати от Илиан върху лицата. "Исках съвременен дизайн, затова етикетите представят зодиите архетипно, а не буквално", обяснява Вили защо пред себе си сега гледаме човекът лъв с отрязани крака.

Въпросът дали вярваме в астрологията така и не изскача на дневен ред. Вили не се опитва да ни убеждава, че тя е истина и работи, нито обича да дава готови житейски решения. Да, Planet Pops са предимно за хората с чувствително ухо към звездните предсказания, но са и супер продукт, ако просто искаш да направиш добро на организма си. Соковете са студено пресовани (за да се запазят полезните вещества), не стигат далече от Cosmos (защото имат годността на истинската храна) и съдържат сезонни продукти (прасковата скоро ще замени помелото, което ни подават сега). Когато и да отидете, ще имат от фреша на деня, съобразен с някое небесно явление, като да речем зловещия ретрограден Меркурий. Ако пък искате личен течен хороскоп, поръчвайте поне ден по-рано и имайте предвид, че няма да ви питат какво обичате от плод-зеленчука – миксът в бутилката зависи от космическия магазин, където всяка планета си има съответстващ продукт. Какво крият нашите три персонални Planet Pops-а и как се отразиха на земния ни ден, всеки сам си казва отсреща.

СТРЕЛЕЦ С АСЦЕНДЕНТ ВЕЗНИПърво, етикетът ми е десетка в мишената. Точно излизам от кръвопролитие с един човек, който се смята за лъв – в саваната, не в хороскопа, но сценката я виждате… Може да считам астрологията за лъженаука и да убеждавам хората, че общото й с астрономията са пет букви, но убийте ме, да се заглеждам в "знаците" ми е слабост (добре поне, че автоиронията ми е сила). Сега за сока. Според планетите, които ми се бъркат в живота, в микса ми има портокал, ананас, помело, краставица и куркума – нищо тревожно, дори подправката, която свързвам главно с индийски ориз. Вкусен е, прохладен и леко горчив, срещу което нямам против – ако в нещо няма тръпка, ми е твърде безобидно и съответно безинтересно. Не знам дали ми е подействал, но това щеше да е лошо, ако го бях взела от аптеката. Стига ми, че покрай него чух неща, които ме накараха да си кажа "о, Луна в Рак значи – да, да, познавам емоциите си по-добре от пръстите, които пишат това". Минути за самоанализ, никога не са излишни.

СКОРПИОН С АСЦЕНДЕНТ ТЕЛЕЦНа тема астрология съм като малките деца, които винаги викат за печелившия отбор – уж не вярвам в хороскопи, но ако Алена каже, че имам по пет звезди във всеки сектор, грейвам. Скептик съм, да, но пък обичам да слушам за мистични влияния и да заграждам съвпаденията с реалността. Като видях коя бутилка е за мен, ми стана хубаво – сокът на живота ми е розов, колко женствено! Не знам обаче защо на етикета моят астро брат поразява всичко с лазерен поглед – поддържам тезата, че Скорпионите сме добри души и показваме тъмната страна само в краен случай (това е, ако в зодиите има нещо). Отварям и ме лъхва страхотен аромат: букетът вътре е от розова вода, круша, ананас, дюля и ягода. Последното подкрепя Юпитер, който сега минава покрай Дева и от това се чакат нови проекти и прясна любов – пия притеснено, понеже с половинката точно сглобихме новото легло… После чувам разни неща за себе си право в целта и стаята ми отеснява – хайде, стига си ровила в главата ми, Вили.

БЛИЗНАЦИ С АСЦЕНДЕНТ СТРЕЛЕЦКогато питам майка си в колко часа съм родена, моментално добавям "по работа е!" – да се знае, че още не съм готова да приема астрологията и да обърна мнението си за зодиите (а тя пък хич не се учудва, че ми трябва натална карта за нова статия). Няколко дни по-късно на бюрото ме чака бодър зелен сок, който веднага снимам. Етикетът е също толкова жесток, колкото и комбинацията от лавандула, краставица, киви, джинджифил и ябълка. Честно, един от най-добрите сокове, които съм пила изобщо. Започнах с признание за скептицизъм, но за самия експеримент си оставих ума отворен, така че признавам: понеделникът ми после беше супер зареден и енергичен. Не знам дали има общо, но ето, казвам го. После слушах какво обяснява Виолета – заради по-силния ми асцендент, блендът подкрепя слънцето ми в Близнаци. Може би е разочароващо, че вместо за това, говоря повече за вкуса му, обаче за моята зодия може и да е типично, казва ли ти някой.

Planet Pops са в Cosmos Coworking Camp и във фейсбук. Фрешът на седмицата е 5лв, персоналният – 7.50лв.