Градивни елементи

София ни привлича цялата, но най-обичаме да се заглеждаме в съставните ѝ части. Днес това любопитство ни води към две малки улици в центъра за среща с Element Store и Percolate Coffees – нови места, с които градът ни става с два нюанса по-топъл.

ELEMENT STORЕМайка, син и дъщеря в общ проект е ценно, като за колекция, затова стискаме ръцете на Калина, Христо и Борислава, преди да протегнем своите към експонатите в семейния Element Store. Тримата обикалят света от години и, вместо магнити за хладилника, събират аксесоари от магазини, сергии, базари и битаци, за да им сложат някой ден етикет и да ги превърнат в специален момент за някого. Този ден вече е днес, а находките на триото греят в новото им пространство с всевъзможен вземи-ме блясък – от нежната към скъпоценната ни кожа стомана до изненадващо ефирния мрамор. Освен бижута за всеки пол, имат и аксесоар за всеки хол… или офис, ъгъл и повод. Задължително минете, ако ви е писнало от накичена Коледа и имате смелостта да я пребоядисате в скандинавско сиво. Скоро Element Store ще връзва панделки на ваучери за подаръци, ще събира артисти в базари или приятели за мини събития, така че следете facebook.com/elementsofia и трупайте минималистични идеи за пищна радост.

Триадица 3А пн-сб 10:30-19:30

PERCOLATE COFFEESКогато водата бълбука през етаж от кафе към комина на кафеварката, за да стане еликсира, без който слънцето ни сутрин трудно изгрява – това действие е Percolate в речника. В София зад него вече действат Илонка и Тез – българка и американец, които събират кафе зърна от всички краища на света в малкото си светло място в центъра. Внасят ги зелени от Куба, Уганда и Бразилия и ги пекат сами с първоначалната идея да зареждат с тях рафтове в САЩ. Успешният им pop-up магазин през пролетта обаче сменя плана и днес дуото мели 5 вида зърна и поднася сладки по свои рецепти на пълен работен ден. "По-киселинен или по-горчив вкус обичате?" е въпросът, с който посрещат на вратата, но не е задължително да знаете отговора. Ползвайте домакините за жокер или залагайте на бестселърите Cuba Blue и Brazil, а ако кафето не е вашата чаша рай, избирайте от чаеното разнообразие и фрешовете за тук и за из път. После минете и през facebook.com/percolatecoffees, за да не изпуснете бурканите със зърна от Йемен, Боливия и Перу или някой от мини семинарите, които скоро ще топят и сладки приказки в кафето ни.

Асен Златаров 19 пн-пт 07:00-19:00, сб-нд 09:00-18:00