Градски легенди: места със странни имена от вчера до днес

Юч Бунар

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

Исторически квартал на София, заключен между бул. Христо Ботев и Владайската река. Особено благозвучното му име, дошло от турски, значи Три кладенеца. Създаден след Освобождението с цел да поеме огромна част от изселените от старата махала евреи, Юч Бунар и днес носи духа на гетото, но пази и някои особено ценни архитектурни бижута – като църквата Св. Никола Софийски например.

Ларгото

Автор на снимката Александър Герганов

Място с ново име – площад Независимост и самоличност стара, Ларгото е едно от най-накипрените пространства в София заради стратегическата си позиция между сградите на особено важни държавни институции като Президентството и Министерския съвет. Наскоро за него обявиха грандиозни планове – да се изгради стъклен покрив, който да разкрива подземния античен град – чакаме първият етап от проекта да бъде завършен през есента.

Птичият пазар

Автор на снимката Вероника Димитрова и Невена Германова

Всяка събота на крачка от Канала в близост до Подуяне се вихри леко странен и не особено легитимен пазар. Можете да си тръгнете с гълъб (особено търсени за сватбени атракции, голямо пазарене пада!), гугутки, персийски котки, петли и всякакви пернати, даже и с някоя домашна мишка или друг бозайник, както и всякакви принадлежности за отглеждането им. Пазарът се намира на едно и също място от 1956 насам, а най-добрите сделки стават по обед, малко преди да си тръгнат всички търговци.
Снимката на пазара ни предоставиха от онлайн проекта Културна карта на София. За още новости отидете на piron.phls.uni‑sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia.