Less Is More
Минималистичният принцип ”по-малкото е повече”, приложим във всякаква сфера на изкуството, пасва като ръкавица на PARK(ing) Day. Според него, на съвсем мъничко и на пръв поглед ограничено пространство, биха могли да се ширят големи идеи. Въпрос на ентусиазъм и въображение, разбира се. Хубавите идеи не признават географските ограничения, затова и PARK(ing) Day се провежда паралелно в множество градове на различни континенти. Хвърляйки едно око в близкото минало, зеленият проект стартира в 2005, когато дизайн студио Rebar превръща едно паркинг място в градски парк, провокирайки хората да преосмислят начина, по който улиците се използват. Същият този поглед в миналото разказва за красиви и развлекателни идеи, например паркинг, превърнат в огромна камера обскура, озеленен куклен театър, паркинг килим от цветя или дори любовно обяснение към София върху бяло табло.

На помощ
Паркингът на Credo Bonum пред галерията на фондацията на ул. Бенковски ще заработи отново като информационен център, където ще намерите детайлизирана информация за всички участници, както и да се включите в игра с апетитни и здравословни награди (като сироп от рози от биопроизводители, например).

Алтернативите
Програмата, обичайно, ще даде своя дан към многообразието на идеи в деня с по-малко автомобили и повече зелени мисли. Можете да ни намерите на паркомясто на ул. Шишман, съвсем близо до One More Bar. Препоръчваме ви да ни посетите, защо не заедно с някое готово за игри хлапе и да вземете своите 5 минути пауза, ала другите подробности запазваме в крепка тайна до 20 септември. Сред чудните изненади на PARK(ing) Day забелязваме алтернативни превозни средства, преобразени като таксита (ще се придвижвате чрез скейтборд, ролери, та дори и метла), електрически автомобил. Ще ви радват още PARK(ing) библиотеки, телевизионно студио на открито, безплатни курсове по рисуване. Предвидени са и фотоволтаичен паркинг с вело кино, музейна експозиция на бира и още, и още. Ако пък емоциите ви дойдат в повечко в този шарен ден, разполагате и с медицинско паркомясто, на което напълно безплатно ще бъде установено кръвното ви налягане.

PARK(ing) Day е на паркоместа из целия град, 20 септември, 10:00-18:00