РЕКИТЕ НА СОФИЯ
26-27 септ, Перловска и Владайска река
"Малко е нужно, за да станат паркове", вярват организаторите на този чисто нов фест, част от по-обширна и дългосрочна инициатива. Реките на София идва в последния уикенд на септември, за да постави на висок глас въпрос, който и ние си задаваме – защо София не се грижи за реките си така, че да са топ място за разходка и отдих вместо мръсни и невзрачни канали. Разнообразни организации – от спортен клуб Бегач до SoSofia – удрят рамо за сглобяването на интересна фестивална програма. По поречията на двете реки ще намерим например изложба на добри млади артисти (като Илиан Илиев и Glow), базар за облекло втора ръка, ботанически и арт ателиета за малки и големи и даже 5 или 10 км бягане. Всичко това е само началото – следват дискусии за бъдещето на реките ни. За подробности и точни локации на събитията следим riversofsofia.
МИНИ АРТ ФЕСТ
2-18 окт, шатрата на Цирк Иванов в Южен парк 2
Ако предното издание на феста беше за деца, то юбилейното десето поема в обятията си хора от всички възрасти, които искат да се докоснат до магията и същината на съвременното цирково изкуство. Артисти от тук и света пълнят програмата, която започва на 2 октомври с Freaks (представление на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на предмети и магия) и футуристичен пърформанс + фотоизложба на ексцентрични костюми (проект на британеца Николас Макартър и двигателя на Мини Арт Гео Калев). В следващите дни гледаме жива статуя, шоу на италианското дуо Masawa и гвоздея – Instable на французите Les hommes penchés, а към Южен парк 2 ни дърпат също концерти и работилници по жонглиране, акро йога и още. По-подробна информация има на miniartfest.com, а билетите са на eventim.bg.

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА
7 окт, 19 локации
"Всички важни елементи ще са налице – вечер, хубава книга и четене на глас", подгряват ни организаторите (посолства, фондации, културни институти и ЕК) на деветата Нощ на литературата. Тя се случва из целия континент с идеята чрез серия четения на приятни места да се популяризират съвременни европейски автори. Още 11 наши града участват, а в София на 19 локации слушаме австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, шведска, словенска и чешка проза и поезия. В Абордаж например Петър Русев чете Карирания нинджа на Андерс Метесен, докато Силвия Лулчева разлиства Четирите кътчета на сърцето на Франсоаз Саган в При Ирина (ул. Цар Симеон 64). Ако искате по малко от всичко, добре разчертайте времето си от 18:00 до 21:30 с помощ от noshtnaliteraturata.