Градски съзнания

Виждали сме спрея на Nasimo и Bozko върху панел и преди, но точно тези две фасади превръщат квартал Хаджи Димитър в галерия – днес я обикаляме с "куратора" на изложбата и слушаме внимателно."Панелният блок притежава особен вид грозота – нищо не може да се сравни с нея", усмихва се Ясен Гешев от Urban Creatures, след като ни е разказал как в Китай събарят цели квартали, за да ги заменят с по-хубави. "Когато видиш какво там възприемат за неугледно, няма да повярваш", допълва и ни връща към 2008, когато със съпругата му взимат курса Париж-София с еднопосочен билет. По това време минават през изоставен тунел около Подуяне и решават, че той е "съвършеното пространство един артист да излее целия свят в главата си".

За Ясен това означава уличното изкуство да се върне към корените си. След „OK, правим го!” от кмета на района Ева Митова, през 2011 то започва да расте на светло под името Urban Creatures. Първите две години графити тварите се раждат около Перловската река, високи колкото създателя със спрей отсреща, но ценно ноу-хау от полски артисти променя мащаба."Гадните блокове и стени тук са в изобилие, но идеята не е просто да ги прикрием с огромни графити. Изкуството не е самата фасада, а средата около нея", казва ни Ясен днес, докато гледаме нагоре към още два примера с почерк от Nasimo и Bozko в сърцето на квартал Хаджи Димитър. "За единия сме чакали три години, защото трябваше да санират петия етаж. Иначе преди това говорим с всеки в блока и го убеждаваме в идеята си. Получават се нещо като мини-избори – ако спечелим 75% от живущите, имаме зелена светлина".
Тази на Nasimo вече грее към пазара. Точно там той намира и своята героиня – малко момиче, което според Ясен "може единствено да си представя свят без пластмасата, с която големите го зариват". Ето как средата довършва цялата картина, мислим си, докато потъваме в малките улици наоколо. Скоро ни посрещат и две разпалени очи – бикът на Bozko е метафора за "всички несгоди и предизвикателства около проекта и борбата ни за него: ние сме малките клоуни отгоре, които въпреки всичко яздят идеята си". Радваме се, че се държат здраво и, хей, поне тези избори заслужават категорично "да" – в случай че вашата врата е следваща.

Стените на Nasimo и Bozko са част от фестивала Urban Creatures в Хаджи Димитър – на ул. Макгахан 51 (пред пазара) и блок 118 на ул. Филип Тотю