Белобрадият италиански професор вече се заигра с темата за световната конспирация в шедьовъра Махалото на Фуко – там Великите Посветени, розенкройцерите, масоните, кабалистите и нацистите бяха вплетени в една грандиозна схема, колкото имагинерна, толкова и реална. Пражкото гробище със сигурност не е продължение на Махалото (дори стилово е по-близко до по-новите неща на Еко като Тайнственият пламък на кралица Лоана), но и тук ще намерим много от онези символи, както и интелектуален лабиринт от истини, полуистини, фалшификации и мистификации.
Както винаги, Еко плува в свои води независимо от епохата, за която пише. Пражкото гробище обхваща особено бурния за цяла Европа край на 19 век – период на войни, революции, религиозни конфликти и велики научни открития. Главният герой (който си блъска главата в невъзможност да разбере дали пък у него не се крие още една личност) капитан Симоне Симонини е истинска гротеска, но може би и нормален представител на една превратна епоха. Италианец, който не цени много собствения си народ, затова обича да се представя за французин (нищо че и тях не обича никак), а истински мрази германците, евреите и особено много – жените. Безкомпромисният му егоизъм и желание за бърза печалба го тласкат към всевъзможни долни актове, най-благородният от които е фалшифицирането на документи, а особеното му усещане за това накъде духа вятърът го вкарва в армията на Гарибалди, италианските и френските тайни служби, както и в няколко антиклерикални и антисемитски кръга. Симонини обаче е единственият измислен персонаж в Пражкото гробище – в неговите приключения са замесени всевъзможни (и особено важни) личности като абат Августин Барюел, Лео Таксил, Александър Дюма-баща и дори младият и още несигурен в бъдещето си Зигмунд Фройд. Така покрай преобличане в монашески дрехи, фалшиви бради, парижки подземия, долни кръчми и скъпи ресторанти с особено изискани ястия стигаме до един от документите, които оказват невероятно силно влияние върху съдбата на Стария континент, а и на света – антисемитския пасквил Протоколите на ционските мъдреци.
Подгответе се за много бележки под линия и обяснения в края на книгата, както и за изненадващ брой готварски рецепти. Просто Умберто Еко в действие.

Пражкото гробище е в книжарниците и на bard.bg