Кажете по нещо за себе си?
Ивана: Може би ще е най-добре да се представим една друга.
Наталия: Ивана е най-ведрият човек, когото познавам и с нея се работи лесно. Направихме заедно това място, заедно сме рисували, заедно сме ходили на много места. Тя е много добър скулптор, но все още не се изявява на нашата сцена. Има доста труден характер, защото държи на своето, но това за един артист май не е лошо.
Ивана: Хм, интересни неща чувам за себе си… Добре, че има повод, за да ми ги кажеш, хаха. Наталия е разностранно развита личност и обича да изразява по страхотен начин нещата, от които се интересува. Много е креативна. На моменти взима малко прибързани решения, но аз пък много ги мисля нещата и така се получава баланс от нашите отрицателни черти.

Как решихте да откриете the fridge?
Наталия: Бяхме замислили мястото като собствено ателие за стъкло, но после се оказа, че ни е твърде голямо – отделихме една стаичка за инструментите и машините, и ни хрумна, че можем да предоставяме на талантливите ни приятели останалото пространство. В началото всичко беше експеримент. После стана по-сериозно. Всъщност идеята дойде докато бяхме 2 месеца във Франция, където обикаляхме галерии, музеи и всякакви подобни места.

Какво ви отвя там?
Ивана: Спечелихме награда от конкурс на СБХ. Аз бях на първо място, а Наталия първа в резервите и така си стегнахме куфарите и заминахме за Париж.
Наталия: Където пък изживяхме нещо като културен шок, защото отказахме да се затворим в ателието и да работим и хукнахме из галерии и арт местенца.
Ивана: Тук ни липсваше точно динамиката и разнообразието, които има навсякъде по света в сферата ни изкуството.
Наталия: Във всяка по-развита страна има подобни места, в които независимите артисти могат да представят себе си. Иска ни се, когато някой е измислил нещо, да дойде и да го покаже тук. Ние не сме тези, които ще кажат това става, това не.

Няма да сте в ролята на куратори, така ли?
Ивана: Не, в никакъв случай. Ние също се забавляваме с артистите и се обогатяваме с техните идеи.
Наталия: Сега, като потръгнаха нещата, искаме да направим сайт, в който всеки един от хората, преминали оттук, да има собствен акаунт и така да споделя за интересни инициативи, собствени и на приятели. Блог, който да се превърне в нещо като общност, където да се изявяват много хора. Ще информираме за изложби и проекти от чужбина. Ще бъде отворено пространство.

Добре, но все пак не може без никаква селекция?
Ивана: Самото място е цедката. То не би предразположило някого, който няма подобен дух.
Наталия: Той даже няма да разбере за какво става въпрос. Подборът става естествено. Просто не ни се иска хората да се оплакват, че няма места за изява, защото вече има the fridge, хаха.

Как избрахте името?
Ивана: И то си дойде естествено. Докато снимахме едно филмче тук, свързано с изложба на Бора Петкова, приятел ни подхвърли, абе тук е студено като в хладилник, защо не го кръстите the fridge, ние пък се лутахме в този момент за име и така то дойде.
Наталия: Върза ни се и като концепция, защото идеята ни е да запазим в най-чистия вид изкуството, така както съхраняваме свежи продуктите в хладилника.

Колко събития записахте досега?
Наталия: За около два месеца от откриването имаме 4 събития, сред които литературно четене на Емил Христов и изява на музиканти. Бих се радвала да се представят със свои проекти и хора, които се занимават и с математика и физика например.

Вие ли търсите артистите, или те идват сами?
Ивана: Имаме много приятели и те се интересуват доста активно от мястото. Досега не ни се е налагало да търсим сами, хаха. Приятелите водят свои приятели и така.

Кажете няколко думи за предстоящия проект?
Ивана: Проектът се казва Mimetic Spaces, поканихме трима българи, които учат в Германия, и една иранка. Те ще се представят с мултимедия, колаж и анимация.
Наталия: Става въпрос за скъсяване на пространствата, за това как в модернизираното общество хората са по-близки, защото технологиите ги свързват, друга гледна точка е сливането на пространствата. Накратко за това ще става въпрос. Оттам нататък интерпретациите да си ги прави всеки, който види изложбата.

Събитията имат ли вход?
Наталия: Артистите определят дали да има или не. Ние сме за свободен достъп.

Какво ви предстои?
Ивана: На 24-и отиваме в Люксембург, където ще участваме в един фестивал за стъкло – това си е в нашата област.
Наталия: Предстои ни и да развиваме ателието. Искаме хората да осъзнаят, че няма нищо срамно в това да показваш идеите си на света.

the fridge е на Овчe поле 122, работно време: 16:00?20:00 и на the—fridge.blogspot.com