Хляб наш насъщний – три симпатични пекарни

Sofi French Bakery

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Дани Николова

Sofi може да намерите на две от най-любимите ни централни улици в града – Ангел Кънчев 14 и Г.С. Раковски 161. Тук дори кафето е френско – Richard, и никой няма да остане учуден от факта, че топлите кроасани с френско масло са най-търсената стока. Здравословният хляб също е на почит – царевичен с ленено семе, хляб Occitan, приготвен по оригинална рецепта от Лазурния бряг, селски хляб с малцово брашно, тордю – омесен от ечемично и оризово брашно. От десертите най-голямо внимание заслужават сладкишите на плодова основа, а ако някога сте пътували из Франция, еклерите с крем вероятно ще ви върнат сладките спомени.
Sofi French Bakery е на ул. Ангел Кънчев 14 и бул. Г.С. Раковски 161 и работи от 08:30 до 20:30, 089 544 66 08 и в Carrefour, The Mall, 089 544 66 18

Слънце Луна

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Дани Николова

В био пекарната Слънце луна хлябът се превръща в най-важното нещо на земята, вселената и всичко останало. Ще я намерите на ул. Гладстон 186, а предлаганите видове хляб са здравословни, ароматни и приготвени с любов, разбира се. Специалитетът е Слънце луна, замесен с ръж и пшеница, семена от тиква и слънчоглед и подправен с чубрица и ким. Препоръчителни за опитване са и хлябът с орехи, водният хляб, създаден по оригинална холандска технология, както и италианската чиабата. Най-симпатичното в случая е, че освен пекарната на същия адрес се помещава и вегетариански ресторант Слънце луна, където може да си хапнете до насита.
Слънце и луна е на ул. Уилям Гладстон 186 и работи от 09:00 до 22:00

Танура

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Дани Николова

Намира се на ул. Цар Симеон, в близост до онова колоритно местенце, наречено Женски пазар. Пекарната е иракска и е единствената наоколо, която предлага хляб, приготвен по иракска рецепта. Името й идва от арабската дума танура – така всъщност се нарича самата пещ, от която излизат вкусните питки. Може да си избирате между обикновен арабски хляб, хляб с бял и черен сусам и питки с парченца телешко месо, магданоз и куркума. Хората, които работят в пекарната, са усмихнати и любезни и ако предпочитате определена дебелина на питката или пък имате претенции колко да бъде препечана, те с радост ще я направят точно така.
Танура е на ул. Цар Симеон 75 и работи от 10:00 до 20:00