Hot shot

Чакайте да стане март-април, преди да кажем топло е. Зимата ще продължи да люти, а ние – да търсим гореща противоотрова. Една греяна ракия за вашата маса? Избрахме три различни супер версии в София, от които не боли глава. Проверено е.

Ракета Ракия бар

Нищо чудно, в ракиения бар месецът е посветен на греяната. 40-градусовата гроздова става по-лека и мека, кипвайки върху мед и карамелизирана захар. Пие се на екс и стопля за три секунди като печка с два реотана (следваме соц маниера на Ракета). Поднасянето е табиетлийско – ракията идва в мини чайник върху мини котлон, за да не изстива, докато се приготвите за следващия шот. В чашите потапят парче ябълка, но за аромат, не за ядене – разликата между "пиян" плод и пиян човек е няколко хапки.

Ракета Ракия бар е на бул. Янко Сакъзов 17, 02 444 6111

Щастливото прасе

Както всичко в Прасето, и греяната ракия тук е симфония. Говорим за коктейл – цели 120 мл Олд Ракия Фешън с гроздова Дамяна, течен акациев мед, домашен гастрик (сос за печени меса във френската кухня, който вече усилено се ползва при коктейлите), няколко капки битер (с извлек от лайка и портокал) и гореща вода. Не си записвайте, това е изпълнение само за факири – приготвянето е магия, която включва пипета и пламъци. Накрая ръба на чашата се обточва с лимонова кора, което повдига цитрусовия аромат още малко. Идеална без храна и жестока в комбинация с шкембето и агнешките езици, композирани от Джун Йошида.

Щастливото прасе е на бул. Цариградско Шосе 17, 0878 778 446

Подъ липите

В камината пукат цепеници, на масата има шарена сол и греяната ракия, естествено, пристига в традиционна керамична чаша (която я държи гореща доста по-дълго от стъклените). Приготвят я в джезве – ракията е гроздова, домашна и се прибавя, след като захарта на дъното стане златиста. Няма да намерите царска туршия за мезе в менюто, но маринованият чернокоп е тук да я замести. 

Подъ липите е на ул. Елин Пелин 1, 0886 801 227