Христо Коцев от Artline за комиксите и книгите за деца и юноши

Текст Вера Георгиева

Христо Коцев, директорът на издателство Artline Studios е от най-любимия ни тип издатели – той първо е запален читател и фен на книгите и комиксите, които издава, колекционер на артикули към любимите си поредици и като такъв се грижи изданията на Artline винаги да изглеждат така, както на него биха му харесали.

Artline стартира през 1996 като рекламна агенция, а като издателство работи от 2000. Първоначално Христо отваря магазин за екшън фигури към комикса на Тод Макфарлън Споон, но по предложение на издателя превеждат и издават и комиксите на български. След това започват да издават детски списания. А през 2009 Artline пускат и първите си книги на Кен Фолет и Скелиг на Дейвид Алмънд, носител на престижната награда за детска литература Карнеги. От 2002 досега издават над 230 комикс заглавия. А днес Artline е част от семейството на Ozone.bg и още по-уверено разгръща издателската си дейност.

Защо Artline има толкова богато портфолио с комикси?

Комиксите са ми страхотна слабост – там съм като с филмите. Имам си отделни филми, на които съм болен фен, като Междузвездни войни или Властелинът на пръстените – имам мащабна колекция от фигури към тях. В същото време не изпадам до такива крайности да знам в коя година от летоброенето на Средната земя какво събитие се е случило.

За мен комиксът е и инструмент, с който да научиш децата да четат. И за тези 20 години отношението на родителите към комиксите се промени. Ако навремето се опитваха да откажат децата си от комиксите, днес самите онези деца са родители и вземат комикси за своите деца. Понякога родителите не си дават сметка, че много често децата четат трудно – не им се занимава, губят интерес. Затова често съветвам клиентите си, когато детето им има проблем с четенето да пробват с комикс. Има комикси на всякаква тематика, за всяка възраст, така че винаги може да се намери това, което е интересно и за вашето дете. А когато детето се потопи в света на книгата, макар и чрез комикс, натам нещата се развиват естествено и то започва да търси още литература, която му допада. Децата са свикнали с таблетите, телефоните и им е много по-естествено към текста да има и илюстрации, историята да е разказана в картинки.

Кои са любимите неща на вашите читатели?

Имаме една поредица за деца и юноши Скълдъгъри Плезънт, като ние сме една от малкото държави в света, които издават и излизащите в момента продължения – общо 15 книги. С автора станахме по-близки и той ще използва логото, което един от нашите дизайнери му направи за следващите книги от поредицата. По моя идея тази есен ще излезе и комикс по Скълдъгъри. Пак по моя инициатива ще има и фигурки. А Скълдъгъри Плезънт е книгата, с която се създава армия от четящи деца. Нея предлагаме и на Панаира на книгата, когато някой попита за книга, с която детето му да започне да чете. Първите 3–4 книги от поредицата са за деца на около 8–9 години, а следващите са подходящи за деца в тийнейджърска възраст. С други думи героите порастват с читателите си. Поредицата представя магическия и обикновения свят, като двата не бива да се сблъскват. В Скълдъгъри има много екшън – историята се завърта около приключенията на главния герой детектив, магьосник на 400 години. Книгите са толкова популярни в Англия, че вече се изучават в училище, а Дерек Ланди редовно обикаля училищата и говори за нея. Децата я обичат и аз с огромно удоволствие я препоръчвам на книжните фестивали.

За юноши много успешна и обичана е и поредицата на Даян Уейн Джоунс Подвижният замък на Хоул. Даже дъщеря ми е кръстена на главната героиня Софи (е, и на София, защото обичам родния си град). Книгата ми е много на сърце и е изключително успешна.

Коя ти е любимата част от работата на Artline?

Обожавам да съм на книжните панаири и да си говоря с хората. Много обичам като дойдат младежи на 14-15 години и се чудят какво да си вземат, да си говорим дълго и след ден-два да се върнат на щанда ни на фестивала и да си купят някои от нещата, които сме обсъждали. Това ми доставя огромно удоволствие. Ако можеше само с това да се издържам, нямаше да правя друго, освен да обикалям фестивали за литература и да се срещам с читатели. Елате сега на панаира и ще видите сами.

Понеже говорихме за корици, мислиш ли, че хубавата корица помага на една книга да се продава по-добре?

Категорично. Това е абсолютен закон при книгите. Може да звучи нескромно, но благодарение на нас и примера, който даваме, други издатели също започнаха да се грижат книгите им да изглеждат добре. Особено при детските книги в последните години има бум на красиво оформени книги, с великолепни илюстрации и страхотни корици. Напук на поговорката, че човек не трябва да съди за книгата по корицата, все пак първата му среща с една книга е именно чрез корицата. Във фирмата буквално разболявам колегите на тема корици и че трябва да изглеждаме по-различно. В чужбина издателствата действат по същия начин – ако вярват в книгата, корицата почти винаги е прекрасна. Хитовите заглавия имат преиздания, различни корици и илюстрации и така всяка нова генерация читатели има своето издание. Ние например започваме ребрандиране на целия Скълдъгъри. Ще ребрандираме още Кен Фолет, Брайън Сандърсън. Трилогията на Даян Уейн Джоунс също ще излезе с нови корици. И това е така, защото имаш една успешна книга или поредица като Скълдъгъри. Минават 10 години, това вече са хора на 20 и няколко, дори 30 и няколко години, минали са към друга литература, но тук е следващото поколение от 10–15-годишни читатели. И правиш нова корица, нова редакция дори.

Четеш ли книгите, които издавате?

Нямам време да прочета всички, но да, чета повечето. Клиентите ни са свикнали много да си говорят с нас на панаирите и това няма как да стане, ако не знаем какво предлагаме. Гордеем се със селекцията, която издаваме, и изобщо нямаме претенции да имаме в каталога автори с Пулицър или други награди. Стремим се обаче изданията ни да са стойностни и качествени.

Как избирате книгите на издателството?

Трябва да са ни интересни, да ни спечелят с история, с рецензия, с отношение. И да са интересни и за читателите. Издадохме детски книги на теми, които родителите не обичат да обсъждат с децата си като тази за смъртта. Такава е Островът на дядо. Много елегантно и романтично е поднесена тази тема и децата възприемат книгата съвсем положително, а не като тъжна история. Друга такава книга е На Неочаквания хълм, която говори за приятелска ревност между момчета, когато се появява трето момче, но в края на книгата и тримата се сприятеляват и просто компанията пораства с един човек. Черният заек пък разказва за страха от сенките – дъщеря ми мина през фаза на страх от сянката. Това са модерните детски книги. Защото, разбира се, че е хубаво децата да познават класическите приказки като Снежанка, Пинокио или Спящата красавица, но има разкошни детски книги, които излизат днес и третират теми, които са релевантни към съвременните деца.

Какво признание от читатели може да те трогне?

Стремим се Artline да е гаранция за добра литература за конкретни читатели. Ако човек харесва няколко книги или комикси, издадени от нас, да е сигурен, че дори да види заглавие, което не му е известно, името на издателството да му е достатъчно, за да посегне към книгата. Конкретен пример, който ме трогна е, когато бях в голяма книжарница, близо до мен момче и момиче разглеждаха рафтовете и чух разговора им. Момичето посочи някаква книга и каза: „Виж колко добре изглежда тази книга.”, а момчето отговори: „Ами, това е на Artline, на тях всичко им е яко” и щях да се разрева. (Смее се.) Така си дадох сметка, че сме постигнали едно от най-хубавите признания – това на читателите. Имаме си фенове, които си купуват няколко книги от нас на пролетния панаир например и се връщат на коледния, за да се заредят за следващите месеци. И това е страхотно признание.

В каква посока ще върви Artline в близко бъдеще?

Ние оставаме твърдо издателство, ориентирано към детската и юношеската литература, комикси, фентъзи. Но ще застъпим и трилърите. Сега издадохме една книга Групова терапия за последни момичета, която събира на едно място момичета, в ситуации като от хорър и слашър филми. Продажбите ѝ са брутално добри. И отново стигаме до оформлението. Дизайнерът ни тръгна в посока корицата да изглежда като видеокасета, за да е поклон към слашърите от 80-те години. Оттам ми хрумна даже да я сложим в кутийка на видеокасета и резултатът е налице.

Какви са актуалните и горещите заглавия на Artline?

Това, което току–що се появи от нас, е първият том на Лъки Люк. Ще издаваме интеграли, по 3–4 броя наведнъж, като започваме от най-първия и ще вървим хронологично, както са излизали оригинално. Много сме горди с комиксите Астерикс – това е тотален евъргрийн, който забавлява хората от всяка генерация. Сега ще издадем и две книги от една българка, която живее в САЩ и прави книгите там, като илюстраторката също е българка. Ще са готови за пролетния панаир.

След като Artline стана част от семейството на Ozone, това отвори ли нови възможности за вас или ви постави рамки?

Определено ни разгърна хоризонта. Ето сделката с новите издания на Тери Пратчет, която нямаше как да стане без Ozone. Новите издания са редактирани, оформлението ги събира в поредици, а книги като Пощоряване, сега излизат с изцяло нов превод. При оформлението нямаше как да сменяме каквото и да е, защото кориците на Джош Кирби и Пол Кидби са емблематични, те са част от света на Тери Пратчет. Но добавихме пиктограми на различните серии, за да намерим консистентност. Самият Пратчет не ги е разделял по серии, но гигантската фенска маса ги отделя – Вещиците, Стражите, Магьосниците. Така наредени в библиотеката те се отличават именно с тази пиктограма, която въведохме – на Стражите отстрани има шлемчета, на Вещиците са метли, на Магьосниците са шапки. Това ще го въведем и в други наши серии, като тези на Брандън Сандерсън, дори и Кен Фолет.

Имаме още много идеи, но първо трябва Artline да закове по-солидни позиции и да стане по-голямо и по-силно издателство. А откакто сме с Ozone, вървим в тази посока. Това произтича и от същността на онлайн търговията като цяло. Предимството на онлайн книжарниците, както е при Ozone.bg, е огромният избор на книги, които разглеждаш през телефона или компютъра си. Това е добре и за Artline, тъй като за съвременния читател най-логичният избор е да пазарува онлайн и така ние достигаме много по-лесно до своята аудитория.