Романът на Уолтър Скот Айвънхоу (1819)
Представите ни за Робин Худ в голяма степен са повлияни именно от текста на Скот, който залага на версията за Робин като изгубил богатствата си благородник. Освен това именно от този роман тръгва представянето на героя като съвременник на крал Ричард I Лъвското сърце. Преди това се е приемало, че Принцът на разбойниците е живял два века по-късно.

Епизодът Q-pid от сериала Стар Трек: Следващото поколение (1991)
Да, не сме се объркали – Робин Худ се появява в култовия фантастичен сериал. По‑конкретно гологлавият капитан Жан Люк Пикард (Патрик Стюърт) трябва да влезе в ролята на Робин Худ насред средновековна Англия, а неговият екипаж поема ролята на Веселата дружина. В интервюта актьорите твърдят, че това е бил един от любимите им епизоди, не на последно място и заради възможността най-сетне да се снимат в дрехи, различни от прилепналите им униформи.

Филмът Робин Худ: Мъже в чорапогащи (1993)
Една от култовите комедии на 90-те, която се подиграва смело с излезлия две години по-рано Робин Худ: Принцът на крадците с Кевин Костнър. Само ще припомним някои от най-важните сцени, като самонасочващата се стрела, девственият пояс, боят с тояги между Робин и Малкия Джон или пък средновековния вариант за изпращането на факс. Вече не правят такива филми.

Комиксът Outlaws (1991-1992)
Не особено популярна комиксова серия от шест книжки, която обаче е забележителна с факта, че превръща Робин Худ в герой тип Лудия Макс. Тук класическата легенда е пренесена в зловещо и кърваво бъдеще, а познатите събития и герои са пречупени през призмата на постапокалиптичната фантастика.

Филмът Шрек (2001)
Пародийната анимация за любовните авантюри на зеленото чудовище прави на пух и прах не една популярна приказка и легендата за Робин Худ също си получава заслужено. Тук Робин всъщност е французинът мосю Худ, вещо озвучен от Венсан Касел, който се опитва да свали принцесата на Шрек, а тя в крайна сметка пребива него и Веселата му дружина с хватки от Матрицата.