Организаторът на Световното по бар майсторство, World Class, е куратор на пивката обиколка, която води у нас класни бутилки водка, джин, уиски, текила и ром + двама световни посланици. Запознаваме ви първо с гостите, преди да отидем заедно при 11-те домакина на Седмицата.

ГОСТИТЕ:

Приятелски разговори с клиенти, водене на уиски дегустации, коктейл тренировки за бармани и дори съвети "как клубът ми да избухне в социалните мрежи" са все точки в длъжностната характеристика на Ъруин Триковски. Екс-майстор зад бара и основател на първата барманска задруга на Острова (стартирала в Глазгоу с 12 членове, които 9 години по-късно са десетки хиляди), шотландецът е глобален посланик на култовия The Singleton по света от 2014 насам. Имало е времена, когато единственият ОК вариант да отпиваш сингъл малц бил чист или с капка вода и макар някои хора и днес да живеят така, за Ъруин е минало: "Малцовото уиски е лукс, на който всеки може, а и трябва, да се радва, както обича. Наскоро в Единбург ми го сервираха със сода и беше чудесно. Това нямаше да се случи преди години и още по-малко в Шотландия“. Отношението и възприятията спрямо първокласното уиски се променят, а точно как, ще знаем след World Class Cocktail Week, която насрочва две демонстрации на Ъруин в рамките си.

Какво е отношението на света към премиум водката пък е въпрос към Пауло Фигередо. "Първото нещо, което ми хареса и което и днес е любимата ми част от професията, е възможността да опознавам хората, да слушам историите им, да се уча. Работата ми се превърна в любов, когато започнах да срещам хора от цял свят.“ Планетата явно отвръща на чувствата на португалеца, защото го приема добре във всички свои краища: от Лисабон, Лондон и Амстердам до Хонконг, Абу Даби и куп африкански страни. Обикаля ги от 16-годишен, когато за първи път застава зад бара, за да трупа уменията, с които после създава бар концепции за мега клиенти. Днес е посланик на водка Ketel One, с която пристига за коктейлната седмица у нас, но вие не го търсете само на официалните събития. "Разхождам се из пазарите, срещам се с готвачи, за да приготвим нещо местно, събирам се с бармани, за да пазаруваме съставки, обличам се небрежно и просто обикалям. Много хора пропускат тези неща в професионалните си пътувания, но за мен да опознавам страните е най-хубавото нещо." Е, Пауло, как си в петък в 5 на Женския?

ДОМАКИНИТЕ:

5L
Цар Шишман 15 (вход откъм Иван Вазов)
"Скритият" бар не е тайна за коктейл феновете, които държат чашите им да са винаги неповторими. Такива ще са четирите микса с Tanqueray No.TEN от GINtelligent менюто, които тестваме в 5L през Седмицата със задължителен скок до бара на 17 май в 19:00 за специално джин събитие.

By The Way
Г. С. Раковски 166
Ако досега коктейлите са влизали в живота ви между другото, минавайте нарочно през By The Way от 14 до 20 май, за да ги харесате завинаги. Авторски добавки влизат в шейкъри с класически рецепти за World Class меню, което доказва, че всеки коктейл може да е винаги модерен, дори да се казва Old Fashioned.

KOTO
Цар Калоян 6
Джин-тоник е напитка без въображение само за хората, които не подозират, че дуетът има куп стари и нови вариации. Част от тях влизат в меню, водено от премиум джина Tanqueray No.TEN, а на 18 май от 17:00 до 22:00 бар майсторът Емо Горянов ги миксира демонстративно.

One More Bar
Цар Шишман 12
Забравете шотовете, пор фавор – текилата Don Julio нанася енергизиращи шутове и в коктейл вариант. One More Bar засилва цял лист с такива за Седмицата, а на 17 и 19 май от 19:00 тайни гости не-бармани сипват отбраните миксове в чаши за благотворителност.

Oscar Club
Добруджа 1
Опушени World Class уискита влизат в комбина с екзотични плодове, цитруси и билки в авторско Smoky Cocktails меню, с което клубът блести във всички седем коктейлни дни, а на 18 май от 20:00 резидент майсторите зад бара го демонстрират на живо.

Public
Ангел Кънчев 1
The Singleton of Dufftown е темата в Public, който доказва с менюто си за Седмицата, че този топ сингъл малц плаче за експерименти. Посланикът на шотландския еликсир Ъруин Триковски пък лично свидетелства в тяхна подкрепа на 18 май в 20:00.

Sense Rooftop Bar
Цар Освободител 16
Дори да е облачно над жълтите павета, ще ви се избистри с коктейлите, които барът на покрива забърква с водка Cîroc. Предлагат ги целодневно в менюто Glamour Nights, а на 20 май в 17:00 ги гарнират с арт изложба и допълваща коктейлна селекция.

The Happy Pig
Цариградско шосе 17
Ако храната ви за уиски е блокче черен шоколад, преглътнете: Щастливото прасе вади пред­ястие, салата, основно и десерт, създадени за половинки на The Singleton, като всяка стъпка се комбинира с различен коктейл. А има и черешка – Street Food& Scotch вечеря с Ъруин Триковски на 17 май от 20:00.

Street Chefs & Travel Cocktails
Парчевич 58-60 (ъгъла с Ангел Кънчев)
Пътуващият бар на Travel Cocktails паркира коктейли с бърбън Bulleit и водка Ketel One, текила Don Julio и джин Tenqueray No. TEN директно до бургерите на Street Chefs в тествани комбинации, които ще вдигнат класата на стрийт менюто ви. Наздраве!

Космос
Лавеле 19
Вариантите на коктейл Негрони са колкото звездите на небето, затова, логично, ги тестваме всичките в Космос с джин Tanqueray No.TEN в менюто Revealing the Negroni World, създадено за Седмицата в комплект с лист сладки комбинации коктейл-десерт.

Спутник
Янко Сакъзов 17
Меню с експериментални коктейли? Това със сигурност е работа за миксолозите на Спутник, чиято запазена марка е пренаписването на класиката. Отделно на 17 май от 19:00 и на 20-и от 17:00 ни учат как да бъдем супер като тях… или поне колкото да завъртим коктейл парти вкъщи.

World Class Cocktail Week е от 14 до 20 май на 11 адреса в София и @WorldClassBulgaria във фейсбук и инстаграм