Лясковец, манастир Св. Св. Петър и Павел, 3-5 август 20-30лв от еventim.bg, 25/35лв на място
Хип-хоп, танци и храна се зареждат на поляната пред манастира в 3 дни, в които уличният графити бранд записва първия си фест. Програмата тръгва в петък след 13:00, когато в рими ни броят Wosh MC и Yoko, Ума и Дума, Голям Юс и Toksikolozi от Македония. Съботата се пада на Jay и Керанов, след които се отчитат FO, Murda Boys и част от крюто на ShadowLab, а за епичен завършек дъските на сцената пука британецът Kingpi. В неделя е редно да сме се опаковали за тръгване до 12:00, но да не бързаме – има също кино на открито, семинари, сутрешна йога, брейк състезание и различни арт акции, за които острим таланти и умения отсега, за да бъдем някак си във филма.
Варна, Градска художествена галерия, 3-5 август 5-15лв от epaygo.bg
И да не сте ваканция точно тогава, отскубнете един дълъг уикенд за трип до варненската галерия, където ви очаква доста. Откриват Хедър Уеър и Татяна Колева със своите общи Писма от Ню Йорк – танцово-музикален пърформанс, а по-късно Иван Шопов вади от шапката си Branches – последния му аудио-визуален проект в дует с художничката Лора Желязкова. По средата се завърта резултатът от колаборация между артисти от резиденцията Градски истории, закриването е за пианото и перкусиите на Neofobic в джазов такт с гласа на Симин Тандър от Германия, а останалото от програмата ще намерите на radar-festival.eu
Ковачевица, 3-6 август 5-20лв от epaygo.bg
Камерната класическа музика си намира място (всъщност две) по поречието на река Канина и ни кара да помълчим за малко. В красивото старо читалище Светлина в село Ковачевица се събираме за откриване в 19:00 на 3 август с пиесата Родопа на Добринка Табакова, а после оставаме за Моцартовия кларинетен квинтет и Кларинетното трио на американския композитор Пол Шонфийлд. Пак там на следващия ден слушаме Соната за две цигулки на Сергей Прокофиев (19:00) и Квартет за края на времето на Олевие Месиен с премиера по времето на Втората световна война в лагер за военнопленници в Гьорлиц. Контрасти на Барток и Квинтет за пиано и струнен квартет на Дворжак ни подреждат в читалището още в 15:00 на 5 aвгуст, а за гала закриването на 6 август пътуваме до Гоце Делчев и това си струва – след 19:00 в Културния дом там зазвучават Summertime на Джордж Гершуин и I Am Easily Assimilated на Бърнстейн.
Bedouin Adventure Bar, местност Писания Камък до Севлиево 4 август, 18:00
Направо се чудим как изпълнителите ще пренасят техника по този наклон, но сме готови да помогнем, най-малкото с присъствие. Електронните бийтове на Diass, Runo, Groovy George, Dan-Ni . Daniel и Lexi Fleurs се качват до Писания камък над Севлиево, за да инжектират положителни вибрации в кръвта ни, докато на бара ни чакат храна и напитки за поддръжка и на ставите. Поне за ден тук сме номади, заобиколени от тематична декорация като в някоя приказка с щастлив край. Остава само да обявят колко ще ни струват билетите към него.

Банско, пл. Никола Вапцаров, 4-11 август, 14:00 вход свободен
Пирин се завърта за 21-и път в нотното пространство на джаза и неговите вариации за цяла седмица. В първия ден стъпка напред прави италианката Киара Панкалди с нейния квартет, а след това Dirty Purchase ни отнасят към нощта с тромбона си. На другия ден имаме среща с Румен Александров и рагтайм бенда му, преди да опознаем и германците Jazzbones. Следват американците Frank Solivan & Dirty Kitchen в комбо с Лили Друмева, по-нататък идват Li Xiaochuan Quintet от Китай, The David Dower Trio от Англия и французите The Gipsy Kings, преди на 10 август да чуем гласа на Лиса Симон, дъщеря на Нина, а на 11 август всичко да завърши с живата банда на Рут Колева. Пропуснахме много в тези малко редове, но затова го има banskojazzfest.com.
Варна, Южен плаж, 12 август, 14:00 40лв от mtvvarnabeach.com/tickets
Миналата година сънувахме дългата коса на Стив Аоки много след фестивала, а тази вероятно ще е същото с червения бретон на Оли Александър от Years & Years. До лондончаните в жарката неделя се подреждат Рита Ора, Redfoo (от LMFAO) и английските диджеи R3wire & Warski, които обещават танцови стъпки в пясъка още от обяд. Няма как да се оплачем от този списък, зареден с награди, милиони гледания и нова музика, която често сутрин ни помага да отидем на работа, а между нея някой спуска и Pavell & Venci Venc, Криско, Тита, Дара и 4Magic. Концерът ще бъде излъчен по MTV и съответно има VIP билети по 199лв, които още не са свършили и предлагат директното влизане зад огражденията и директна гледка към споменатия пожар на главата на Оли в центъра на сцената.