Ако идеята ви за социална игра е Монополи, имаме новина за вас. Не се сърди, човече, но в клубовете за настолни игри се забавляват по-добре. И противно на очакванията, никой няма да ви гледа странно, ако искате да се включите, без да сте играли преди. Напротив, в тези места имат отработен подход за подобни ситуации – ще ви предложат така наречените gateway games, които са достатъчно забавни, кратки и лесни, за да увлекат всеки начинаещ. А стане ли ви интересно, веднага може да посегнете към рафта със сериозните стратегии, които лесно трошат няколко часа – не че не сте наясно, ако поне веднъж сте пробвали някоя добра игра, без значение дали е настолна, с карти, с фигурки, или само с листче на челото.

Разпитахме няколко сериозни играчи откъде пазаруват и така се озовахме на дигитален адрес – boardgames.bg. Това е най-големият и зареден до козирката магазин (+клуб) за игри в София, който тръгва първо онлайн, но преди две години се пренася и в реалността. На Крум Попов в Лозенец, неочаквано, намерихме семейство. Николай се впуска в бизнеса като на шега – първата настолна игра попада случайно в ръцете му, а когато започва да се оглежда за втора, открива, че наоколо изборът е беден, а цените – високи. Това му дава искра да разработи нишата у нас. Някъде в този момент съпругата му Александра решава също да поиграе. Днес вече е толкова на ти с материята, че вероятно тя ще ви посрещне и ще ви разясни всички сложни правила. За разлика от тях, формулата на магазина е проста: тук можете да купите десетки игри за вкъщи или да поиграете на място с приятели – срещу 2.50 на глава за целия ден. Клубът е удобен за малки и големи групи, като има и кътове за "миниатюри" – цяла сложна категория игри, подобни на компютърните, но на живо, които включват терен и фигурки (последните се оцветяват от играчите, което поне на нас ни звучи страхотно).

Ако вече сте готови за голямата игра, имаме и втора новина за вас – на 11 април в София ще се случи следващото издание на световния TableTop ден. Схемата е следната: купувате си билет по-отрано (до 4 април цената е 7 евро, после става 9), влизате през парадния вход на Хилтън, където се провежда събитието, сядате с компанията си или си намирате нова и от 10:30 до 21:00 играете на каквото поискате. А в този ден ще има много за искане – най-новите игри ще бъдат на ваше разположение, а разнообразието е така огромно, че изобщо няма да се сетите за Диксит. Ще има и разпродажба на някои по-стари игри, ако сте в настроение за придобивки за дома.

Магазин Boardgames.bg и клуб The Game са на Крум Попов 75
пн, ср, чт, нд 11:30-20:00; вт, пт, сб 11:30-21:30
boardgames-bg.com

facebook.com/boardgamesbg

Още места за игра

Трите Трола
Оборище 80,
всеки ден 12:00-22:00
facebook.com/ThreeTrolls
Абсурд е да не откриете нещо за себе си сред 150-те игри по рафтовете. Оглеждайте се и за събитията, които организират, когато получат някоя нова, а за натоварени дни като уикендите не забравяйте да резервирате места. Входът е 3лв – влизаш и играеш каквото и колкото желаеш. Разбира се, има и бар.

Level Up
Братя Миладинови 12, вт-нд 12:00-22:00
facebook.com/LevelUpSofia
Това е следващото ниво на Magic World – един от най-старите клубове в София, който се намираше в безистен на Славейков. Вече осми месец са на новото място, а до 1 май не искат вход, стига да вземете напитка от бара; след това ще ви струва 3лв. Правят куп събития и имат разнообразни видове игри.

DEVET
Иван Вазов 9, пн-пт 09:30-22:00, сб 11:00-22:00
facebook.com/devet.cafe
Игрите в този нов бар в центъра са част от идеята му да събира хората на нещо повече от питие. За да играете на някоя от тях (списъкът е добре подбран и редовно се допълва) няма нужда да плащате вход или такса, а всяка сряда може да минете за вечерта на интерактивните игри за повече хора.

Каркасон
Гладстон 30 (откриването предстои)
Любимецът на едни от първите играчи в града напусна старото си място преди известно време, но в момента се ремонтира новото на Гладстон 30. Докато чакаме да го отворят, следим страницата на Каркасон във фейсбук, за да не пропуснем някой бордгейм брънч или друго събитие от програмата.