Гьоте-институт
Този своеобразен център на Нощта ѝ дава кикстарт с двойно събитие: от 18:00 нататък се разстила изложението Games Made in BG, в което опознаваме продуктите на 20+ наши студиа и разработчици, преди в 22:00 Стефан Бъчваров и Ангел Симитчиев да вземат вниманието ни с проекта си Vague Voices, комбинация от дистопичен саунд дизайн, ембиънт и силен клубен звук.
Credo Bonum
Могат ли видеоигрите да са не само развлекателни, но и образователни, пита пътуващата интерактивна изложба на Гьоте-институт и немския Център за изкуство и медии KZM. Игри и политика влиза в галерията още на 2 ноември в 18:30 с 18 компютърни игри, свързани с хапещи теми като милитаризма, медийната критика, насилието и феминизма, които може свободно да играете, за да изградите лична позиция. Изложбата продължава до 22 ноември с паралелна програма от филми, турове и дискусии – следете на goethe.de.
Sofia Youth Innovation Lab
Ако сте склонни да обикаляте града, дегизирани като герой от игра или книга, задължителната ви спирка в Нощта е ул. Сердика 3. Между 18:00 и 20:00 издателство Locus Books организира там косплей състезание в духа на бестселъра на Ърнест Клайн Играч първи, приготви се, който Стивън Спилбърг неотдавна вкара и в киносалоните.

Бар Петък
FIFA 19 е на пазара само от месец, но вече може да я пробвате в турнир с награди. За целта бъдете от първите 16 на възраст 16+, наредили се за записване в бара в 15:30, преди в 16:00 битката да избухне. Веднага след нея – в 20:00, Петък става домакин и на стендъп групата Inside Joke, която ще се занася с живота на геймърите.
FlipFlop
Геймингът не е от вчера, напомня Янко Влахов, като донася в бара ретро ком-пютри с флопита и олдскул игри, които да разцъкате на тях между 18:00 и 22:00.
Chucky’s Coffee & Ride
Адресът е ул. 20 април 13, а причината да минете извън обичайното време за кафе е, че в 19:00 там тръгва документалният филм Free to Play за живота на трима про геймъри в надпревара за милионите долари награден фонд на турнир по Dota 2.
Play Hub: Next Level
Освен 55 мощни компютъра, геймърски столове, конзоли, бар и какво ли още не, компютърният клуб на Черни връх 44 си има и два VR симулатора от последно поколение. Цялото време от 20:00 до 06:00 е ваше, за да минете оттам за безплатно 15-минутно гмуркане във виртуалната реалност.
Abordage
Ако сте се питали някога за стъпките и предизвикателствата при създаването на настолна игра, давайте към клуба на Веслец 22. От 19:00 до 22:00 микрофона там ще си подават трима създатели на игри, за да разкажат личните си истории по темата.
Другият замък
Ако искате сами да правите игри, насочете се към клуба в бл. 43 в Полигона с 8лв в ръка. Те ви вкарват в състезанието (18:00-06:00), в което правилата са прости: отбори от 2-6 души мислят концепции за настолни игри около случайно изтеглени думи, а накрая награди има за всички.

DICEWIDEOPEN
Отворете Who Shot The Sheriff събитието във фейсбук, за да намерите регистрационната форма за една от двучасовите игри (стартиращи в 16:00, 18:00 и 20:00 в клуба на Кирил и Методий 52), в които 12 души ставате жители на градче в Дивия запад, тормозено от убийци. Целта? Да сглобите отбори и със силата на психологията и логиката да отгатнете тайната роля на всеки от играчите.
Каркасон
Ти си изобретател, който или улеснява живота на катериците и става новият им Идол, или довежда човечеството до гибел. Такава е българската настолна игра Squirrel Attack!, която още не е стигнала до пазара, но вече си има фенове и турнири. Този в Каркасон (18:00‑02:00 със запис на място до 20:00) ще е със светещи под UV лампите карти, така че и вие се решете в бяло.
DaПлейс
Намира се на Луи Айер 9 и от 17:00 до 04:00 с 5-те лева вход не само си отваряте вратата, но консумирате неограничено настолни и конзолни игри, джага и дартс, пробвате пиксел-арт или се впускате в турнир по асоциации.
Level Up Sofia
Офертата на Славейков 7 е безкраен щанд с настолни игри, които да купите за домашна употреба или да пробвате без пари между 18:00 и полунощ.
Mulligan
Входът е свободен и в клуба в бл. 7 в Зона Б-5, чиято настолна селекция ще е достъпна през цялото време от 18:00 до 06:00, но най-интересното идва в 22:00 – с турнира по Каркасон, и в 01:00 – с този по Миш Маш.
Dextrophobia Rooms: Vol. 2 & Mists of Avalon
С начало в 18:00 и без точен край пъзел-стаи номер 2 и 4 от веригата на Dextrophobia (скрили загадките си съответно на Кораб планина 54 и Цар Самуил 50) отключват врати на по-ниски от обичайното цени и надграждат кефа, че си се измъкнал отвътре навреме с допълнителни награди.
The Wild Game Hunt
Три организации с опит в игрите със загадки сглобяват това интерактивно лайв екшън преживяване специално за Нощта. С начални точки в клуб Abordage (Веслец 22), бар Amok (Хан Аспарух 37) или първата Dextrophobia (Цар Самуил 50В), в 18:00 тръгвате на лов за загадките, скрити около Гьоте-институт, като междувременно спокойно се включвате и в останалото от програмата дотук.
Switch
Ако още в 22:00 сте се наиграли и сте готови за парти, няма грижи – Mr. Endless и Buckshot и те така. Диджей сетовете им, богати на хип-хоп и фънк, дават старт на официалния афтър на Нощта в бара под Моста на влюбените.
Easy Way
В центъра на Граф Игнатиев 12 преподават английски по сугестопедичния метод, а в рамките на Нощта ще разберете какво точно значи това. От 19:30 до 22:30 Easy Way събира "детска градина за пораснали", в която се забавлявате с настолни и логически игри, покрай които току-виж сте научили и малко от езика.

За деца
Ако сте с хлапета, първо минете през Гьоте – от 16:00 до 19:00 водещият Щефан Хепт поема 7-15-годишните в гейминг уъркшоп с VR, настолни, видео- и игри с карти, а междувременно децата пробват и образователните задачки-закачки на Dechica.com. От 18:00 до 22:00 пък адресът ви е школа Матема на Граф Игнатиев 12, където малките решават математически игри, разбират как различните професии прилагат математиката и се запознават с менталната аритметика.
Sofia Game Night е на 3 ноември от 18:00
Пълната информация е на @SofiaGameNight във фейсбук