Илюстраторът на „Властелинът на пръстените“ пристига в България

Независимо дали сме заклети почитатели на Властелинът на пръстените, или просто имаме афинитет и любопитство към фентъзито, чистосърдечно признаваме, че вълшебният свят на магическата сага неведнъж ни е привличал не без приноса на илюстрациите на легендарния художник Джон Хоу.

Освен, че рисува концепциите на трилогиите на Питър Джаксън, той работи и по едноименния сериал на Amazon, както и по редица други продукции. Сред тях се нареждат Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът, Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта и предстоящия анимационен филм Войната на рохиримите.

Хоу става популярен с илюстрации към отделни текстове на Толкин, както и с постери и календари по историите на писателя още през 90-те. Уникалният му стил е разпознаваем по цял свят, а самостоятелните му изложби се радват на огромен успех в САЩ, Европа, Китай и Япония. Негови илюстрации намират място в книги, публикувани на над 30 езика, но и в настолни игри и дизайн на колекционерски фигурки. Илюстрираната от него настолна игра Властелинът на пръстените (Sophisticated Games, 1999) е продадена в почти един милион копия по целия свят.

Кои са другите знакови илюстратори на Властелинът на пръстените? Четем тук!

В рамките на тазгодишното издание на Aniventure Comic Con на 8 и 9 юли Джон Хоу пристига в Интер Експо Център, за да представи специална презентация, озаглавена Imagining Middle-Earth: from The Hobbit to the Rings of Power, и да се срещне със своите фенове. Освен с него българската публика ще се срещне и с Джим Корниш, благодарение на когото филмите за Хари Потър оживяват в цялото си великолепие.

Корниш е рисувал сторибордите за над 35 филма, сред които се нареждат и такива от поредицата X-men и The Dark Knight, както и заглавия като Не умирай днес, Томб Рейдър 2, Гравитация, 1917 и Морбиус. Днес той е един от най-търсените художници на сторибордове в Обединеното кралство. Запознаваме се с него и през двата дни на фестивала и ако проявяваме по-задълбочен интерес към тази не дотолкова обсъждана сфера на изкуството, можем да се включим в неговия уъркшоп How to be a Storyboarder.

Сред международните гости са и комикс артистите Yehuda и Maya Devir, актьорите Стефан Капичич, Том Влашиха, Виктор Доробанту и Кристофър Ламбърт.

За повече актуални новини от културния живот на София следете страницата на Програмата в Instagram.