НЯВГАБЪДЕ

"Сънували ли сте мечтите си и пазите ли спомените за тях, за да ги превърнете в реалност, когато сте будни?", пита самият Рей Бредбъри зад странното заглавие на книжката, скрила куп философски въпроси не само за малките между илюстрациите на Мира Мирославова. Екзотичната история в стил 1001 нощ поема на изток, където, изостанал от кервана на баща си в студената пустинна нощ, 11-годишният Ахмед събужда със сълзите си бога на бляновете и забравените имена. Така започва магичното му пътуване, а между отминалите светове и бъдещите възможности малкото момче изживява вълшебна приказка с важни уроци. Ще я намерите след 15 декември за 24лв от издателство БГкниг@, но предупреждаваме – Бредбъри се чете на един дъх.

ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА СИНЯТА СТРЕЛА

Старо италианско поверие гласи, че всяка година в нощта срещу 6 януари добрата фея Бефана прелита над покривите на метлата си и раздава подаръци на децата. Според Джани Родари тя е "благовъзпитана и много благородна синьора, почти баронеса", но подарява само на онези деца, чиито родители са платили за изненадата. Какво се случва обаче, когато играчките оживяват и имат собствено мнение в кой дом да отидат? Една от първите истории на Джани Родари от 1954 идва в 160 страници и твърди корици от Колибри, за да увлече дребосъка в пътешествието на играчките с влака Синята стрела и шарените му пътници, които ще дадат и няколко урока за приятелството. Билетът е 16лв.

ПРИКАЗКИ: ЯКОБ И ВИЛХЕЛМ ГРИМ
Истинските приказки на братята Грим са мрачни, пълни с чудовища и често лишени от щастлив край, но няма страшно – новата книга на издателство Лист изважда 11 истории от богатото завещание на Якоб и Вилхелм и ги облича в меки тонове. Освен с Червената шапчица и Спящата красавица, хлапето ще се срещне и с по-малко познатите Ханс Ежко мой, Седемте гарвана и Бедното мелничарче, преведени с почит към немския оригинал от Ана Димова и изящно илюстрирани от австрийската художничка Лизбет Цвергер. Приказните 96 страници между твърди корици вече са в книжарниците за 16лв, така че празничните ви вечери вкъщи току-що станаха по-цветни.