На цвят, на нос, на вкус. Тези три стъпки следват професионалните дегустатори на вино. Ние директно отпиваме и вместо нотки и оттенъци, можем най-просто да отсъдим „харесва ми“ / „не ми харесва“. В случая на двете розета PIXELS и Face to Face и бялото PIXELS от сорта Совиньон блан на New Bloom Winery, макар и да не сме професионалисти, не е трудно да познаем верния отговор – харесват ни! И явно не сме единствените. Тези вина впечатлиха доста пo-претенциозни и критични експерти от нас – и то не къде да е, а в сърцето на Франция – страна, превърнала се в синоним на качественото вино.
Розе PIXELS и Розе Face to Face спечелиха златни медали на престижния винен конкурс Vinalies Internationales. New Bloom Winery спечели и един сребърен медал за своето PIXELS Совиньон блан. Състезанието се проведе във френската столица Париж под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното). За пет дни световни винени експерти опитаха „на сляпо“ хиляди проби от цял свят. Журито е разделено на групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. След сляпа дегустация, председателят на комисията обобщава направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия, докато се оформи единно мнение за виното. За Совиньон блана в серията PIXELS журито е написало: „откриваме красива палитра от аромати на плодове (личи, праскова) и цвят (липа, бъз и разпъпил касис). На вкус атаката на виното е приятна, с последователни пориви на ягода, касис и лимон, окъпани в свежест. Да се консумира от аперитива до печената сьомга“. Не можахме да го измислим по-добре.
Двете златни отличия са голям успех за страната ни – нещо като златния гол на Емил Костадинов през 93-та в мача между България и Франция, с който ни класира на Световното първенство в САЩ. Колкото често подобно нещо се случва във футбола, почти толкова често и чуждо розе успява да впечатли претенциозното жури на конкурс във Франция. Така с двете си вина изба New Bloom постави България в нова светлина като качествен производител на розета.
Златният медалист от Vinalies Internationales PIXELS розе е произведен от френския сорт Гренаш в западна Тракийска низина. Виното впечатлява от пръв поглед. Дизайнерската бутилка със стъклена тапа е истинско бижу. Това го прави и особено впечатляващ подарък и за дамите, и за мъжете. Тук е важно да споменем, че категорията на розовите вина привличат все повече фенове и сред мъжката аудитория. Другото българско вино със златен медал от световния конкурс Face to Face (F2F) розе е бленд от два сорта – Каберне Совиньон и Марселан. От доброто розе се очаква преди всичко свежест с леко и нежно тяло, като усещанията трябва да започват още от цвета, обясняват ни професионалистите – точно това откриваме във Face to Face.
И в обобщение не ни остава нищо друго освен да си пожелаем, че след като вече сме вкарали „златния гол“ на Франция по отношение на виното, е крайно време да продължим да пишем своята винена история, подобна на тази във футбола от Световното 94-та.