Истински детективи

Този път наистина – говорим за документални крими сериали в по няколко епизода. Изправят косите по-сигурно от всеки градски мит и имат повече обрати от бестселърите – ето на кои ние казахме "уау, това сериозно ли е истина?!".

The Staircase

Преди да се прехвърлим към двете супернови в жанра, поглеждаме към една от класиките, които разпалиха нишата. "Инцидент или студенокръвно убийство", питат още от плаката, а после в няколко серии се разплита случая на Майкъл Питърсън – писател, който един ден се обажда в полицията да каже, че намерил жена си мъртва. Детективите обаче имат няколко причини да вдигнат вежда на обяснението му, че е инцидент. Сериалът започва преди десет години, но историята държи в такава захапка, че все още се говори за него – особено след като през 2014 излизат два допълнителни епизода, които отварят пак случая след нови доказателства.

The Jinx

Миналата година сериалът на HBO спечели жестока популярност, която привлече и окото на полицията – главният герой всъщност е арестуван преди пускането на последния епизод, когато разследването се подновява. Става дума за Робърт Дърст – наследник на огромна агенция за недвижими имоти, хората около когото имат тенденцията да изчезват при съмнителни обстоятелства (особено жена му). Блендът е от интервюта и драматизации, с които забравяш, че гледаш документален филм и че съспенсът не е изкуствено сгъстяван – затова и The New Yorker пишат, че е "грешно забавление – смешно, ужасно и тъжно".

Making a Murderer

Колко документални трилъри са снимани в продължение на 10 години? Засега е само този, но не си представяйте да се точи така и на екран – и на десетте епизода ще си изядете пръстите от напрежение. Стивън Авъри е в затвора, след като е обвинен в престъпление, въпреки потвърдено от няколко страни алиби. 18 месеца по-късно ДНК експертиза го спасява, но скоро се появява друго обвинение и започва нов процес. Историята е странна и заплетена дотолкова, че всеки запознат се пита дали някой не се опитва да изкара Авъри убиец – и защо. Нещата засега завършват с петиции до Обама и негов официален отговор до феновете, а за вас е точен повод да пробвате чисто новия наоколо Netflix.