Истории на открито

Напоследък усещате ли как стените започват да ви отесняват, малко като в онзи клип на шведите The Cardigans? При 27 градуса навън е нормално. До годишното отпускане под слънце и небе обаче има още два-три листа от календара, така че действаме алтернативно – разреждаме работния режим с глътки ваканция на открито, без да напускаме страната, града или дори леглото си. Има как. Подаваме ви три сценария, за които пролетно-лятната колекция на ИКЕА осигурява пълен реквизит – от вас се иска само да ги режисирате по личен вкус и да ги споделите с главните хора в живота си.

На брега

Това, че е рано за море, не означава, че не е време да се приближите до шума на водата – просто трябва да е сладка. Язовири, езера и реки наоколо има достатъчно, за да пренесете дома си на някой бряг за ден-два или цял откраднат дълъг уикенд. Изисква само да не жалите багажника: от сгъваеми столове, соларни конуси и термоси до топли завивки, одеяла и дори килимче за каменистия бряг – вземете си всичко, щом колата ще го носи. Всяка сутрин студеният нос ще напомня, че изгревите още са хладни, но на вас няма да ви пука, защото ръцете ви се топлят около първото кафе с гледка без стени. Вечер ще мирише на улов, печени зеленчуци и тишина. Е, понякога може да е малко шумно – заради музиката от bluetooth колоната или шепота, с който организирате бандата си: "хей, последният да изгаси огъня." Перфектно звучи, нали? Добро утро.

На двора

Парти в Южния парк е велика емоция, но на вас не ви трябват обществените пейки и дървета, ако си имате личен двор (или поне една широка тераса) и шепа добри хора, които да изсипете върху меката градинска мебел. Елементарно е: под гирлянда от хартиени фенери, които ще събират слънце за замръкването ви навън, пръскате една-две масички, "двойка" диван с гарнитура от шарени възглавници, няколко саксии, тук-там свещи и хоп, вече имате външен хол за приятелски приказки, кръгчета Dixit или леки коктейли след работа. Страничният ефект е, че съседите най-после ще поискат да ви протегнат ръка през оградата (дано и те са добри хора), а за нас назрява друг момент – толкова искаме този дворен реквизит, че трябва да се сдобием с парцел, на който да го ползваме. Дотогава разчитаме на покани и сме склонни да донесем сангрията.

На прозореца

Може да нямате двор, нито дори балкон, но прозорци със сигурност имате. Отворете ги. По-широко обаче, защото ще си правите бивак отдолу с гледка към най-близкото дърво. Когато в някоя мързелива неделя ви се иска всичко да започне бавно и разточително, закусвайте глезено, пускайки лъчите да играят по покривката ви. Още по-хубаво, ако тя е в леглото ви. Трохите от кроасан по завивките винаги са били признак за сладък живот, така че дишайте свободно с крака върху перваза, слушайте какво си казват птичките и внимавайте единствено да не накапете с ягоди новите възглавници. На ваше място бихме се обградили с меки, натурални цветове, както е показано на картинката, за да не смущаваме пълния релакс на всичките си сетива. Лека нощ.

За още продукти с лятно настроение посетете ikea.bg