Не можем да отречем, че всички сме отговорни пред съдбата на Земята и всеки от нас носи на плещите си собствените си решения. Разбира се, това звучи прекалено епично, поставено в контекста на ежедневието, но е нужно да отбележим, че всеки един наглед незначителен избор може да тласне света по по-добра пътека. Вдъхновени от зелената идея, на 5 юли се насочваме към Университетската ботаническа градина, за да послушаме историите на шестима разказвачи, готови да споделят своите действия за по-светлото бъдеще на планетата.

Познатият формат на Ловци на истории на списание In Globo ни отвежда сред листа и цветове, много от които за жалост вече рядко срещаме в дивото. Поставяме темата за въглеродния отпечатък и животът с нулев отпадък, научаваме повече за кръговата икономика и разбираме как ние самите можем да помогнем.

В рамките на събитието се запознаваме с отличената с награда за зелена журналистика от Зелени Балкани Рада Бонева, еко блогър и човек, който живее в хармония с природата. Сама тя осъзнава, че нулевият отпадък е утопична концепция, но се стреми да намали въглеродния си отпечатък до миниум. След нея на сцената излизат създателите на Eco Switch и единствения zero waste refill магазин в България Station Zero Ани и Стойчо. Те споделят идеята, че действията на всеки един от нас имат значение, а въглеродният неутралитет е тяхна постоянна и продължаваща цел.

Разбира се, промяната не е оставена единствено в ръцете на отделните индивиди. Корпорациите имат голяма роля в намаляването на въглеродния отпечатък, защитата и съхранението на растителния и животинския свят. Ако бизнесите обединят усилия за намирането на спешни решения по въпроса, това би било първата крачка в правилната посока, а развитието на серия от жизненоважни международни споразумения би поставило околната среда в цеътнра на нашите икономически, политически, социални и финансови системи. По този начин усилията за справяне с промените в климата и намаляването на биологичното разнообразие се превръщат от парадоксална дилема в разрешим проблем.

Научаваме повече за тази гледна точка от няколко представители на екологично насочени бизнеси. Една от тях е Силвия Канин, Мениджър вътрешни комуникации във Филип Морис България. Фирмата, в която Силвия работи, стартира информационна кампания, насочена към глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове.

Устойчивостта е много повече от модна дума във Финландия. Страната е един от лидерите в прехода от изкопаеми горива към по-устойчиви енергийни източници и цели да стане въглеродно неутрална до 2035 година. Именно затова не е чудно, че Браун-Форман България, производителят на водка Finlandia, се стреми да остави възможно най-малък отпечатък върху околната среда. Повече по въпроса ни разказва другият гост на Истории със зелен отпечатък Калоян Георгиев – старши бранд мениджър във фирмата.

Последният гост за вечерта е Мария Лазарова от bTV Media Group. Тя е мениджър на най-мащабната доброволческа акция у нас: Да изчистим България заедно. Докато сенките на залеза пробягват по поклащащите се на вятъра листа, тя ни разкрива най-ценната за нея промяна – децата, възпитани в екосъобразни практики, и възрастните, които все по-целенасочено се грижат за природата.

Самата организация на събитието е изпълнена в устойчив дух и обзаведена с еко дизайнерски мебели, а първите 50 гости получават екологични подаръци. Коктейлите от Finlandia Botanical пък вървят с подарък семена за засаждане на рози в опаковка от рециклируем материал. Ако ни се пийва нещо безалкохолно, отново залагаме на природосъобразното със сокове и чайове, приготвени от естествени съставки.