Надникваме през визьора и насочваме обектива към четирима майстори на фотографията, които ни разказват какво се крие зад най-въздействащите им кадри. Събитието в Pirotska 5 Event Centre е гарнирано и с обилна доза съспенс, който най-сетне среща своята развръзка: научаваме кои са победителите в първия годишен фотоконкурс на National Geographic. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на списание National Geographic, а носителят на голямата награда се сдобива с чисто нов Samsung Galaxy S22 Ultra и незабравимо пътешествие до Португалия.

От едната страна на микрофона застава добре познатият ни водещ на подкаста на InGlobo Свилен Георгиев заедно с видеографа, документалист и ко-водещ на подкаста InСтории Мартин Граховски. Четиримата им събеседници са и жури на конкурса, а богатият им опит и набитото им фотографско око ги превръщат в справедливи съдии на талантливите участници.

Колкото и да се вълнуваме за конкурса, все пак историите са основната сюжетна линия. Потегляме на лов за снимки, които според крилатата фраза казват повече от хиляда думи, с главните герои на вечерта: Димитър Караниколов, Вера Гоцева, Стоян Ненов и Хайме Рохо. Темите, около които се завърта разговорът, варират от любовта към фотографията до свързването със заобикалящата среда, суровата красота на снимките и бъдещето на фотографското изкуство.

Когато кажем, че Димитър Караниколов лети в облаците, говорим съвсем буквално: неговите кадри от птичи поглед са не само естетически издържани, но и са изпълнени със смисъл и съдържание. Ловното куче на Димитър е неговият верен дрон, който надушва добрата история отдалече и се рее в небето над непознати локации, вълнуващи места и интересни хора. Втора поема щафетата Вера Гоцева, позната като Ломовера. Нейният фотоапарат най-често сочи в посоката на социалната фотография, пречупена през фототерапията. Документалните ѝ проекти оставят незаличим отпечатък в съзнанието, а иновативните ѝ курсове и обучения обединяват областта на фотографията с фотоаналитичните опити. Със Стоян Ненов пък надникваме зад кулисите на фотожурналистиката. Към момента той е фоторепортер на агенция Ройтерс в България, отразявал е широк кръг събития и е кръстосвал множество горещи точки по света. Неговите кадри допълват социални репортажи и спортни състезания, а през 2016 екипът на фотографа грабва Пулицър за заснемането на бежанската криза в Европа.

Няма как да пренебрегнем и екологичната страна на фотографията. Кадрите на специалния гост на събитието Хайме Рохо запечатват красотата на дивата природа. Майсторът на обектива таи надеждата, че някой ден снимките му могат да се превърнат в инструмент за създаване на нови защитени територии, а повече за неговата страст към околната среда и за природозащитната му мисия научаваме в дискусията.

Обективът се оказва добър разказвач и ние с удоволствие се потапяме в историите му на 27 септември. Входът е свободен.