История на вещите: Илка & Тодор

Една среща ни стигна да усетим, че между преплетените пръсти на Илка Пейчева и Тодор Чакъров се случва някаква магия. Звъннахме на вратата на тази винтидж & рокендрол двойка малко след съмване, а ни отвориха най-широките усмивки в града. И двете им котки. На няколко чаши кафе се запознахме с общите им създания: магазинът за рокли, вдъхновени от 40-те и 50-те, в десени на сладоледи, самолети, роботи и други женски слабости Vintage Sofia; и онлайн щандът им за помади, масла за бради и други мъжки истории Gentlemen’s Mood. Срещата ви с тях вече е уредена – на Vintage Garden Party на 7 юни. Сега да извадим от шапката най-скъпите вещи на магьосниците, започвайки от… 50-те фотоапарата Polaroid, с които се сблъскахме на входа!

Илка: Всъщност имаме над сто! Преди пет години, когато с Тошко тъкмо се бяхме събрали, видях на витрината на един антиквариат две камери Polaroid. Дори не знаех как работят, но ги харесах много и ги взех. После той откри плаки, за да ги изпробваме. Още помня усещането да държим първата снимка в ръцете си – веднага си казахме, че инстантната фотография е нещо върховно. Тогава един приятел, фотографът Павел Белчев, ни показа кое как работи. Феновете сме малка общност, защото толкова трудно се намират плаки и информация, че често имаш нужда от помощ. Тодор дори има темплейт в имейла си, който праща информация, когато някой има нужда – кое откъде се купува, как се използва. Най-милото ни е, че можем да снимаме приятелите си и да им подарим нещо, което не се намира другаде.

Тодор: Дядо ми беше шапкар и много държеше на външния си вид. Той казваше, че един мъж винаги трябва да има две неща в себе си: гребен и джобно ножче. И двете са с мен всеки ден. Другото са помадите ми за коса – започнах да ги ползвам в Париж, където живях известно време. Миналата година с Илка слизаме към плажа Велека на Синеморец рано сутринта и тя ми разказва как сънувала, че си отваряме магазин за мъжки дрехи и козметика. Колко му е, казах й, давай да го правим! Защо не? Така се роди Gentlemen’s Mood – логото е преработено от шапките на дядо ми, а името е запазило инициалите на неговата фирма, Grande Mode.

Илка: Спомням си как през 2006 в София нямахме рокли на точки, интересни аксесоари и очила. Още тогава обичах издължената cateye форма на очилата и винаги, когато пътувах, си взимах по един уникален чифт. Сега вече имам цяла колекция, но откакто той ми подари един бял модел, не съм спряла да го нося. Какво ли не съм намирала – включително с несгъваеми изляти рамки без винтчета. Преди време на битака открихме едни очила за 2лв – щом ги видях, веднага казах на Тошко, че са за него. Той отначало не ми повярва, но сега ги носи постоянно.

Тодор: Имам един разкрасен детски спомен, в който навън е зима и вали сняг, аз съм много малък и всички вкъщи слушаме плоча на Ella & Louis на грамофона на баща ми. За мен грамофонът е сърцето на дома. Сигурно заради това много исках да имаме един и с Илка. Баща ми, разбира се, веднага се съгласи – и той обича да споделя любимите си неща, може би тази черта ми е от него. Двамата с нея си правим компилации за всяко пътуване: може да са 20 песни, може да са 200, но винаги са различни и носят собствен дух, който си отива с дестинацията. Вкусът ни за музика е много сходен – това беше първото нещо, което ни събра. За Илка музиката е важна и като вдъхновение и начин да изкарва въображението си навън. През 2010 направи изложбата Record the Street с илюстрации, принтирани върху стари плочи – е, всъщност само върху издрасканите места, за да можеш и да ги слушаш, ако искаш.

Илка: Обожавам работата на Калина Чанкова. Повечето нейни бижута, които имам, съм ги мислила и искала дълго време, преди да си ги взема. Виждам ги и се влюбвам –някакво усещане е, дори не мога да обясня кое точно ме привлича в тях. Някои ги харесвам, защото довършват дрехите ми, например тези обици в червено и синьо. Други – като колието Захар, направено по надпис от старите буркани за подправки – ги взимам и след това откривам дрехите за тях, построявам тоалета около бижуто, вместо обратното. Бананите са ми страшно любими – направи ги за миналата ни пролетна колекция и ги носих цяло лято.

Тодор: В книжарница Elephant ни убедиха, че играта Storycubes е много забавна и ни се стори, че е точно за нас. Хвърляш заровете и разказваш истории по девет картинки – ужасно е смешно, защото всеки има своята логика и хумор, както и собствен начин на разказване. Случвало се е да седим с часове на по сайдер или бира и да си разказваме истории, които могат да бъдат дълги една минута или 100, да се надграждат и променят. Обичаме да фантазираме – просто си казваме „хайде да измислим магазин за джентълмени“, и от тези приказки се раждат много неща, в един момент целта започва да изглежда възможна и близка. Уж история, а изведнъж ти става толкова реална.

Илка: На масичката ни в момента стои последната книга на Брет Ийстън Елис, която довършва колекцията на Тошко – това е любимият му автор и нямаше само нея, така че наскоро му я подарих. Тук е и един албум за CBGB – култов клуб в Ню Йорк, дал сцена за тогава неизвестни групи, които после стават ужасно популярни. Помня как като тийнейджър гледах различни интервюта, в които бандите разказваха за този невероятен клуб в Манхатън, който на мен ми се струваше направо от друг свят. Години по-късно, през 2006, работих в Щатите и се озовах в Ню Йорк. Страхотен късмет, защото клубът затвори малко след посещението ми, но успях да слушам там любима група. Оттогава тази книга ми напомня, че нищо не е невъзможно.

Тодор: Преди време Илка се беше влюбила в морските пейзажи на Кокимото. Малко по-късно се запознахме и с него – оказа се супер интересен, от тези хора, които имат пламък в очите. Веднъж ни беше казал, че колекционира стари метални играчки, а ние се пошегувахме, че ще му съберем няколко и ще правим бартер срещу негово платно. После обаче търсихме играчки по битаци и антиквариати цели две години – събра се едно пълно сандъче. Той в крайна сметка ни нарисува платно като обратен жест. Искахме да има гларуси и кораб, защото морето е важно за нас – и двамата сме от Варна. Невероятно е да имаш нещо подобно, и то от такъв артист, нарисувано само за теб. Дори на флага на корабчето пише Тодор и Илка!

Магазин Vintage Sofia е на vintagesofia.com и на Цар Асен 21 (пн-сб 12:00-19:00)
Gentlemen’s Mood е на gentlemensmood.com
Vintage Garden Party е на 7 юни, Once Upon a Time… Biblioteka, от 15:00 до 22:00