Атмосферата на сюрреализма ги прегръща в 368 страници, в които Кармен описва Дали като победител в света на експресионизма и изкуството и Гала – като повече от една безмълвна сянка в книгата Гала-Дали.
Рускинята е на мисия да наложи своя глас в един напълно мъжки свят, в който оставя следа където и да отиде, въпреки че е силно мразена от обкръжението на своите любовници. Когато среща Салвадор Дали, решава да го направи партньор в престъпление, което остава по стените на галериите и в историята на изкуството завинаги. Тя е неговата муза, за която той казва: "Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите".
Прякорът ѝ идва от поета Пол Елюар, с когото сключват брак през 1917. Резултатът е дъщеря им Сесил, силно пренебрегвана от майка си, която ненавижда традиционната идея за семейство. Малко след това се завърта един явен любовен триъгълник Елюар – Гала – Макс Ернст (немски художник) и това продължава, докато очите на Гала не се срещат с тези на Дали. Те бързо заживяват заедно и въпреки многобройните извънбрачни връзки на неговата муза, той я боготвори през целия си живот. Това влакче от емоции е красиво описано като психологически портрет на двамата – връзка, запечатана в картините на Салвадор, чийто ум Гала нарича нейното "най-сложно творение".

Бързо грабваме книгата от Ozone.bg, където в момента текат над 45 хиляди предложения с до 60% намаление. Нещо, на което трудно устояваме в дни като тези.