ПЪТИЩАТА НА ЖИВОТА
Бягайки от комфорта на линейната фабула, номинираният за Златна мечка филм на Сали Потър сглобява житейския пъзел на покосен от деменция писател (Бардем) от три паралелни версии на сюжета, пресичащи границите си и влияещи се една от друга. В първата откриваме главния герой Лео в Ню Йорк, борещ се да запази останките на отиващия си разум. В друга го намираме на лазурен гръцки бряг на житейски и творчески кръстопът, а последната ни пренася в Мексико, за да уловим ехото от една разтърсваща семейна трагедия. Истината за Лео е някъде по средата – в отломките между изплъзващата се памет и реалните крайъгълни камъни на съществуването му.

ОЩЕ ПО ЕДНО

Има нещо гнило (но адски притегателно) в способността на датското кино да дълбае психологически ями, да изследва човешкото поведение в крайни ситуации и да шокира на подсъзнателно ниво. Доказват го Мадс Микелсен и Томас Винтерберг, които отново творят история в актьорско-режисьорските взаимодействия (ако не сте гледали нечовешки нагнетяващата им колаборация Ловът, не знаете нищо за киното) с фестивалния галеник Още по едно, олюляващ се между комедията и драмата с безразсъден патос. Четирима гимназиални учители решават да удавят колективната си криза на средната възраст в алкохол, превръщайки в практика хипотезата, че постоянното нископромилно опиянение води до отлични резултати в професионалния и личния живот. Оказва се, че теорията работи, но с кратък срок на годност.

МОМИЧЕ С ПОТЕНЦИАЛ

„Отмъщението е ястие, което се сервира най-добре студено“ – но и с методологично внимание към детайла, прибавя главната (анти)героиня в горещата сплав между трилър и черна комедия на дебютантката Емералд Фенел. Номинираният в повечето основни категории на тазгодишните Златни глобуси Момиче с потенциал е манифест на войнстващото правосъдие, прикрито под заблуждаващо захаросана повърхност – точно като своя протагонист. Белязана от трагичната участ на своята приятелка Нина, станала жертва на изнасилване, миловидната, но движена от стоманена решимост Каси превръща изобличаването на потенциални хищници в цел на съществуването си и се заклева да почерпи всеки участник в страданието на Нина с порция от собствената му отрова. Каквото и да й струва това.

София Филм Фест можете да гледате и онлайн на online.siff.bg