Е, вече не се и налага – тази година павилионът за култура FLUCA паркира на ключови точки в София, а преди да ви дадем адресите, преговаряме откъде идва той и защо ви трябва да го следвате из града.

Преди две години един товарен контейнер се оттегля от корабоплаването и навлиза в чужди води – океана на изкуството. За целта простият му фасон е сменен с бляскав дизайнерски, а павилионът трансформърс започва да се превръща в музикална и театрална сцена, кино салон или галерия за десетките арт проекти, които за две години минават през Отец Паисий в Пловдив. Вдъхновението за платформата идва от виенското ърбън арт пространство FLUC, което е и неин кръстник, а двигателите зад нея са фондация Отворени изкуства, Австрийското посолство у нас и кураторът Урсула Мария Пробст.

През пърформанси от вси страни, диджей сетове, прожекции и дискусии до концептуалната изложба за културен център Арбанаси на базирания във Виена Пламен Деянофф – FLUCA приема и предава всичко важно, генерирайки реакции като "чистазавистзапроектавпловдив". Съгласни сме с мнението на съвременния художник Лъчезар Бояджиев, но вече можем да спрем да завиждаме, защото от 3 май FLUCA е в София за обиколка, курирана от новия му директор – изкуствоведа Борис Костадинов.

Първата спирка на арт павилиона е пред САМСИ, където влиза в ролята на музейна пристройка за изложбата Olympia на Алдо Джианоти. В оригинал тя е създадена за австрийския музей за съвременно изкуство Kunsthaus Graz, където италианският експериментатор сменя класическото наблюдение с интерактивно преживяване, превръщайки стълби, коридори и зали в зони за спорт – с помощта на указателни илюстрации и фитнес уреди от модифициран музеен реквизит. Целта му е да разчупи очакваното поведение на посетителите на музея, но дали успява? С табели като "за всички с анцузи билетът е безплатен" вярваме, че се е справил още от входа, а какво е сглобил зад лъскавите стени на павилиона тук, разглеждаме със спринт, крос и клекове до 31 май в прекроената по наши мерки изложба.

Видеопрограма на нюйоркската кураторка Наоми Лев и пърформанси на Камен Стоянов и Иво Димчев влизат във FLUCA през юни, когато търсим място пред платформата на втория ѝ временен адрес – градинката Кристал. Площадите пред Света Неделя и Народния театър са следващите места за паркиране на фургона, който ще разнася култура в града ни до края на август. Ако не помните дати и адреси, разхождайте се повече и все ще срещнете огледалния паралелепипед. ОК, проверете отражението си в стените му, но после надникнете и в изкуството зад тях – невинаги лъска, но да можем да го срещаме на всеки ъгъл в града е блестящо.

FLUCA е пред САМСИ с изложбата Olympia на Алдо Джианоти от 3 до 31 май. Пълна програма на лятното турне в София чакаме на fluca.info