Изкуство след залез слънце: Европейска нощ на музеите 2024

На 18 май изкуството в столицата празнува в повече от 50 галерии и музеи с 20-тото издание на Нощта на музеите. Изложби, концерти, работилници, филми, обиколки с екскурзовод – програмата е отворена за всички и е меко казано обемна. Затова ви предлагаме подбор с препоръки за местата, които ние не бихме пропуснали.

Големите акценти

Френският институт в България (които за поредна година превръщат София в средище на музите в партньорство с Министерство на културата и Столична община) ще отвори вратите на медиатеката между 16:00 и 20:00 ч., за да върне посетителите в атмосферата на XVIII в. с последната част на играта Just Dance 2024, която ще ви накара да танцувате виртуално в замъка Версай. По същото време, в 19:00 ч. в зала „Славейков“, по случай Олимпийските игри в Париж, има специална вечер с анимационно кино, посветено на спорта. За филмите входът е с билети.

Сред дълбокото море от живопис е СБХ, зала „Райко Алексиев“. Там е изложено мащабното творчество на художник, съизмерим с върховете в световното съвременно изкуство с неговата нефигуративна живопис, с почти монохромни композиции в черно – графитена гама, сиво и златисто. Става дума за големия Петър Дочев.
Продължаваме със СБХ, но на „Шипка“ 6, където откриваме мащабната експозиция P.S. на Милко Божков, заемаща три зали и представяща многобройни творби чрез различни техники на творецa, създаващ облика на визуалните изкуства в България от 70-те години на ХХ век до днес. И докато сте там – вижте и София комикс експо 2024 – посветено на историята на българския комикс.

Горещите арт точки

Започваме с галерия Синтезис и THE HEAVENS – Паоло Уудс и Габриеле Галимберти създават мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава фотография с дългосрочно журналистическо разследване, финансови анализи и инфографики. Абсолютно задължителна спирка, за която обаче със сигурност трябва да си отделите по-дълго време. Докато сте там – отбийте се до Cafe Synthesis на дебютната фотографска изложба Хирон на Ивайло Груев, студент на BECA, който чрез кадри изследва обстойно дълбоката връзка между коне и хора. Миналата есен BECA откри своята нова концептуална фотографска галерия, чийто фокус е да показва именно проекти на млади автори. Оттам може да се отправите към СГХГ, където първият етаж е посветен на изкуството на Дечко Узунов, а на втория откриваме Като шепот – съвременно изкуство от 11 артисти от 9 държави, чиято артистична практика е определена като „поетично политическа“, изследвайки състоянието на духа в трудната реалност на политическата сфера.

Наблизо е Little Bird Place, където гостува Заземяване на Петя Денева. В експозицията са включени 11 живописни творби, глинената пластика „Кораб“ и отпечатъци с мастило на растения, създадени по време на престоя на автора в Little Bird Artist Residency в село Лещен. В маршрута ви трябва да влезе и разходка до +359 Gallery, където откриваме Слава Джордж и Let your hair down – сайт-спесифик проект, който проследява допирните точки между съвременните предизвикателства пред жената и приказките, проявления на нашето колективно нeсъзнато.

За финал може да си оставите Phine place – винения бар на фотографката и създател на фестивал ФотоФабрика Фелия Барух. На 18 май във Phine освен вино откриваме Пиер Гонор, In Memoriam – непоказвани оригинали на известния фотограф, дарени лично от него на ФотоФабрика.

Музиката

Европейската нощ на музеите минава под красивите звуци на многобройните съпъстващи музикални събития. В галерия „Астри“ звучи джаз на живо с пианиста Илия Лазаров и формация, а в музей „Борис Христов“ – музикален мараторн с арии и ансамбли от мюзикъли, инструментална класика и съвременна музика. В къща музей „Панчо Владигеров“ ще звучат композициите на Моцарт, Верди, Пучини с концерта на Христина Трайкоска (сопран) и Петя Станева (пиано).

Отвъд галериите и музеите

В новото културно пространство Bobbina, което за първи път се включва в Нощта на музеите, откриваме The Artist at Play – oбщност от млади и неутвърдени артисти, която предоставя пространство за експерименти, срещи, споделяне и взаимно израстване. През месец май деветима артисти представят своите интерпретации на темата „Инерция“.

Европейската нощ на музеите – София е на 18 май с вход свободен. Пълната програма по часове и локации е тук.

Събитието се организира и с подкрепата на BNP Paribas и Total Energies.