Идеята хрумва на Веселина Сариева (директор на суперактивната тук и по света галерия за съвременно изкуство Sariev Contemporary) още през 2017, но дълго се избистря, преди сега да излезе на светло като Sariev+Markov Sculpture Projects. Втората фамилия сочи към Markovstudio – леярна в квартал Требич, която е замесена в реставрацията на паметници като Шипка и Цар Освободител и е мястото, където големи наши и световни имена като Недко Солаков и Пол Маккарти създават скулптурите си. Когато идеята на Сариева получава рамо от семейство Маркови и от съвременния артист Стефан Николаев (чиято работа Streetlight от месеци осветява градини във Франция), нещата започват да се случват.
През септември София ще разчупи градската си среда с ново парче съвременно изкуство и това ще бъде финалът на част 1 от проекта, от който ни делят 6 месеца с гъста програма от събития. Първото тъкмо мина: кураторът на грамадния арт център Пале дьо Токио в Париж Дария дьо Бове дойде при нас с примери как модерното изкуство отдавна крачи по френските улици – ту необезпокоявано, ту вандализирано, ту пораждащо скандали също като Бронзовата къща тук. "Сега ходим в музея заради Моне, но по свое време и той е бил критикуван", казва тя, за да намекне друго: че една работа никога не е единодушно харесвана, особено ако не следва наложените в момента "правила" за красота и смисъл. И това не трябва да я спира, а напротив – да я вади извън институциите, в парка, по фасадите и на тротоара, за да бръкне в очите и на тези, които ще зарадва, и на онези, които ще втрещи.
На 28 март във Френския институт срещаме и французина Уилфрид Алмендра – автор на вдъхновени от архитектурата скулптури и първи резидент на Sariev+Markov за 2019, който влиза в леярната, за да произведе новото изкуство за града ни. Докато е тук обаче, няма да се изолира. Идеята е да се отвори диалог между чужд артист, продуцент, галерия, куратор и публични институции, за да се прокара път за още от същото занапред. Образователният модул на проекта пък среща Уилфрид с млади художници и студенти в професионален уъркшоп на 30 март, който приключва в самото Markovstudio, за да не остави и къс от работата по една скулптура в сянка. Иначе всички ние следва да чакаме юни – за документална изложба около целия процес, и есента – за готовата работа на Уилфрид и срещата със следващия гост-артист от САЩ.
Разговорът с Уилфрид Алмендра е на 28 март от 18:00 във Френския институт с вход свободен
Всичко за Sariev+Markov Sculpture Projects е на sariev-gallery.com
Заглавна снимка: Стефан Николаев, Streetlight, 2018, Гран Пале, Париж