Изкуството да поддържаш лонгборд

Или как една дъска се превръща в средство за придвижване, спорт и начин на живот, когато попадне в ръцете на Йордан Ноков, създателят на Temper Boards.

Temper е една от онези английски думи с многото, взаимоизключващи се значения. Означава своенравен, упорит, даже краен. Лесно запалим. Но се използва и за човек с канско спокойствие. Като глагол пък значи закалявам стомана. “Има и едно парче на Goldie, което се казва Temper Temper, нали сте го чували? За мен всички значения на думата работят, Temper Boards просто е нашият бранд”, казва ми Йордан, докато внимателно фиксира една сърфоподобна дъска върху стоманените перила на терасата на работилницата си в Бояна.

Той не е от хората, които чакат промяната да се случи. Сам я предизвиква. След като пет години организира музикални фестивали – за единия, Spirit of Burgas, работи от самото начало и е отговорен за най-силния му период, Йордан рязко сменя курса и се захваща с друга своя идея, която отдавна се върти в главата му. Започва да прави лонгбордове – ей така, защото обича да ги кара, защото му е интересно и защото му се иска в България лонгбордистите да станат поне колкото колоездачите.

“Стартирахме Temper Boards някъде около миналата Нова година. Оборудвахме работилницата, правихме тестове с различни материали и за почти шест месеца намерихме формулата за здрави и леки дъски. Работихме денонощно и минахме през много чупене. В началото бяхме двамата с един приятел, сега вече съм сам”, казва ми Йордан, докато концентрирано очертава местата за колелцата на своя най-бърз модел Ivan the Terrible а.к.а. Иван Грозни. Скоро върху перфектно изрязаната дъска ще се появи и образът на руския княз-страшилище.

За направата на лонгбордовете Йордан използва само най-добрите материали, компромисното мислене не му е в кръвта. Дървото е балтийска бреза, а колелцата и лагерите нямат нищо общо с евтините китайски варианти. “Работя на принципа проба-грешка,” разказва той и с едно усилие пробива дупка в левия “фланг” на Иван Грозни.

Summery, Lowrider, Berseker и Ivan the Terrible са четирите модела, с които Temper Boards излизат официално на асфалта, а графичният дизайн върху лицата им е дело на Стефан Чинов. “Той е супер професионалист, няма слаб дизайн. За модела Lowrider, например, нарисува златна рибка – идеята е, че с този борд можеш да си фрийстайл, да правиш каквото поискаш със и върху дъската”, казва ми Йордан с усмивката на човек, който вече владее добрите трикове.

Рязане, лепене, армиране – процесът за изработката на една дъска е пипкав и отнема близо седмица. Но на Йордан все по-често му се случва да работи по 15 дъски едновременно. “Лонгбордът”, убеден е той, “ще влиза все повече в употреба – като средство за градско придвижване и като спорт с леки охлузвания.” Освен това е лесен за усвояване – дъската е по-дълга, отколкото при скейтборда, а пинизът е единствено да удържиш скоростта и да се научиш да спираш.

За догодина Temper Boards планират шест нови модела и десет нови дизайна, по които ще работи и още едно момче със собствен почерк – Калоян Тошев. “Сложил съм си обаче лимит за броя дъски, които ще произведа. Не преследваме пазарна ниша, а искаме да създадем готин български продукт и да го развием. Ще разбера, че сме успели, ако след три години нито един човек не се върне при мен със счупена дъска,” казва ми Йордан и хваща фреза за финалното запилване на Иван Грозни.

Можете да намерите Temper Boards на facebook.com/Temperboards и на официалния им сайт.