Английският крал Едуард настъпва в Шотландия. Кампанията му да обедини Британските острови под една корона е вдъхновена от пророчество за крал Артур. Вече е подчинил Уелс и сега има нужда само от Жезъла на Свети Малъки, символ на ирландската нация, за да осъществи съкровеното си желание.
Само един човек може да осуети плана му. Робърт Брус напуска разкъсваното си от война отечество и отплава за Ирландия, решен да намери Жезъла, за да не попадне в ръцете на Едуард. Във вените му тече кръвта на крале, а съдбата му да превърне в реалност претенцията на фамилния клан за трона на Шотландия изгаря мозъка му. И други очи гледат към короната на Шотландия, срещу него са се съюзили стари врагове.
Това е игра на завоевания, могъщество и коварство и Робърт разбира, че за да оцелее, трябва първо да се откаже от всичко, което му е скъпо. Винаги е бил готов да умре на бойното поле, но какво друго трябва да жертва, за да запази живи надеждите си?
Робин Йънг е родена в Оксфорд и израства в Мидландс и Девън. Има магистърска степен по творческо писане от университета в Съсекс и живее постоянно и пише в Брайтън. Нейният първи роман Братството е най-продаваният дебютен роман с твърди корици за 2006, а изданието с меки корици също се нарежда в списъка на първите десет бестселъра. Следват още два бестселъра – Кръстоносен поход и Реквием, с които завършва трилогията Братството. Идеята за написването на новата трилогия на Йънг, която започва с Бунт и продължава с Изменник, възниква при едно по-ранно изследователско пътуване в Шотландия.