Източна Азия във вкусове

Как изглежда една тематична вечеря, сътворена от Masterchef България за 2023 Марианна Александрова

Винаги е вълнуващо, когато сред и-мейлите ни се появи директно отправена към небцата ни покана. Все пак вкусовете са най-прекият път към опознаването на дадена култура. Разказваме ви за поредицата от три тематични вечери, като последната е на 11 май във Floret Restaurant and Bar в хотел InterContinental Sofia, създадени от победителката в Masterchef България за 2023 година – Марианна Александрова. С широка усмивка и въоръжена с куп кулинарни факти, Марианна се появи и ни отведе на четиристепенно гастрономическо преживяване, съчетаващо Япония с Франция и Италия по напълно оригинален начин. Към менюто е разработено и такова с три тематични авторски коктейла с азиатски съставки, доставени в ресторанта на хотела специално за трите последователни вечери. Автор на коктейлите е миксологът Николай Колев. Ние пробвахме “Пандамониум”, приготвен с ром – комбинация от дестилати от Барбадос, Тринидад и Ямайка, като кори от ананас са дестилирани заедно с една част от бленда, а плодът е настоен в друга, след което двата компонента са смесени, кокосов ликьор, фреш лайм и крем от екзотичния плод Пандан. Една глътка е достатъчна, за да си визуализирате успешно брега на някой слънчев далечен остров.

Марианна Александрова

Вечерята започна със студено предястие – мозайка от коджи лаврак, поднесено с уасаби-авокадо крем и маринована краставица. Обикновено студените предястия най-малко изпъкват със забележителни качества, но тук деликатният вкус на лаврака, п в съчетание с богатия и кремообразен микс от уасаби и авокадо, придружен от маринована краставица.. ни остави в блажена умами наслада. Рибата буквално се топи в устата благодарение на мариноването ѝ в коджи ориз – едно от най-великите ферментационни кулинарни открития на Япония. Красиво начало на вечерта.    

Мозайка от коджи лаврак, поднесена с уасаби-авокадо крем и маринована краставица

Мастършефът на 2023 обича да се заиграва с различните национални кухни и да ги обединява по изненадващ и най-вече успешен начин. Второто предястие на вечерта е мисо-буябес супа, поднесена с поширана сфера от скариди и пълнеж от тофу. Мисото, както знаете, е отново типично азиатско ферментационно творение, отговорно за създаването на така ценения и любим умами вкус. На ден в Япония се изяждат над 90 милиона мисо супи, това е било и основното ястие за самураите в миналото, но любопитен факт – всъщност произходът на мисото е Китай. Буябесът пък е типично френска рибена супа, за която се смята, че води началото си от Марсилия и изобретателността на французите рибари, намерили начин да използват неуспешно продадения на ресторантите улов. В случая чинията представляваше комбинация между наситени морски вкусове и богат мисо бульон, готвен над 10 часа. Най-доброто от двата свята, както се казва. 

Мисо – буябес супа, поднесена с поширана сфера от скариди

Основното ястие ни отведе изцяло в японските вкусови владения с кацу свинско филе, поднесено с ръчно приготвени нудълс с матча, емулсия с юзу и редукция със соев сос и едамаме. Тонкацу е дълбоко пържено свинско филе с хрупкава панко коричка. Обикновено се ползва свински котлет (тон), но тук шеф-готвачът залага на контрафиле за повече крехкост. Месото действително беше крехко и същевременно сочно, а нудлите приличаха по-скоро на кори за лазаня, но Марианна разказа, че в момента това е водещ тренд за визия на нудлите в Япония. Получили са се страхотно тези матча нудли, особено в съчетание с емулсията с юзу – азиатски цитрусов плод, хибрид между лимон и мандарина, придаващ изключително свеж привкус на всичко в чинията.   

Кацу свинско, поднесено с ръчно приготвени нудълс с матча, емулсия с юзу, редукция със соев сос и едамаме

Финалът на тази азиатско-европейска кулинарна приказка беше под формата на изкусително матча тирамису, обогатено с юзу в маскарпоне крема. Определено интересен прочит на класическия и толкова любим италиански десерт. Елегантна и вкусна вечер беше, препоръчваме с две ръце, ако сте сред ценителите на източноазиатските кулинарни практики. 

Матча тирамису

Floret Restaurant and Bar все още приема резервации за последната от серия тематични вечери на 11 май от 19:30 ч. За повече информация: 088 916 6000