Извън Клуб 27

Текст Данаил Найденов

Клуб 27 е попкултурен феномен, който със сигурност няма привърженици, а самият клуб няма кандидати за присъединяване. Легендарни музиканти от далечното и близкото минало останаха завинаги млади, покосени от пороците на славата, поръсила ги щедро с алкохол, наркотици и вечния класик от женски род – депресията. Техните образи обаче ще живеят вечно, а всяка година 27 ще навършват и емблематични песни, които не само ще подминат двайсет и седемте, а ще изкарат поне 27 пъти по толкова.

Всеки най-обикновен меломан има един постоянен плейлист, в който, ако се заровите внимателно, със сигурност ще откриете следващите пет парчета, които са излезли през 1996. Милениалите със сигурност си спомнят този бурен период, в който мутрите вършееха, министър-председателите ги гърмяха, а от хоризонта се задаваше студената зима, която щеше да оформи политическия живот за следващите две десетилетия на преход. И ако почти сте приели сутрешните болки в кръста за нещо напълно нормално, то вие сте именно от тези най-обикновени (или пък не толкова) меломани. Поздрав за деветдесетарските деца с:

2Pac

Hit’ Em Up

Тупак Шакур кърти, Тупак Шакур извозва! Забравете за Снайпер Рекърдс и Ар Енд Би Рекърдс, които сравнително забавно копираха американските си колеги. Докато тук втората хип-хоп вълна се образуваше чрез семплиране (или директни кражби) на бийтове и поведение, истинските рапъри се стреляха с истински оръжия, а още по-реално го правеха и с думи. Признат от публиката за най-великия дис трак в рап историята, HitEm Up на Тупак няма да научи децата ви на добро поведение към ближния. Няма да ги научи на смиреност, но със сигурност ще им покаже как се действа с (мръсни) думи. Парчето е написано от убития през същата година рапър и поет, с което директно обвинява Пъф Деди и Ноториъс Би Ай Джи (убит през следващата година) за опит за убийство, случил се две години по-рано. Влиянието на песента е толкова силно, че и до днес се използва от психолози и академици за туширане на лошото поведение сред младежта. На 27 години става песента, на 25 е убит Тупак, а музиката му ще живее винаги.

The Fugees

Killing Me Softly With His Song

Част от The Score, един от най-великите хип-хоп албуми в историята, песента на The Fugees в изпълнение на арендби кралицата с повече от божествен глас Лорин Хил е доказателството, че в семплирането няма нищо лошо, ако се прави добре. Мнозина дори не подозират, че песента в оригинал е композирана още в началото на седемдесетте от Чарлз Фокс и Норман Гимбъл, а текстът е дело на Лори Либърман. И тук идва скандалът – през 1973 Роберта Флек прави своя версия, която става популярна, за сметка на предшественика си. Това продължава до 1996, когато именно Лорин Хил и The Fugees изригват като исландски вулкан, превръщайки трака в най-популярния продукт, който някога ще издадат.

Nas

If I Ruled The World (Imagine That)

И като стана дума за Лорин Хил, то тя е основна част и от това парче. През 1996 Nas пуска втория си албум It Was Written, а първият сингъл от него веднага се превръща в платинен в Щатите. И тук негово величество семпълът е основен виновник – Nas умело преработва музиката на рап пионера Къртис Блоу, издал едноименната песен през 1985, добавяйки и нотка от Friends на Худини. За разкош видеоклипът е дело на Хайп Уилямс, а всеки знае, че рап клип на Хайп Уилямс е като филм на Мартин Скорсезе – съвършенство от първата до последната минута.

Mark Morrison

Return Of The Mack

Прочитате името на песента и в главата си вече я слушате, нали? Марк Морисън е британски R&B изпълнител, чиито най-голям хит е именно Return Of The Mack и не, не става дума за бранда тежкотоварна техника из американските прашни магистрали, а за онзи момент, в който изключително бързо се освобождавате от напрежението, породено след неуспешна любовна връзка. Знаете – тогава отново започва животът, в който чашите с бърбън, ароматните пурети и приятелският кръг стават ежедневие. Парчето достига платинен статут в Щатите, а оригиналът, от който Морисън семплира (Genius of Love на Tom Tom Club), и до днес не говори нищо на никого.

DJ Kool

Let Me Clear My Throat

Не, няма хип-хоп парти, на което DJ Kool да не прочисти гърлото си през тонколоните. През април 1996 DJ Kool се вдъхновява от Kool And The Gang и The 45 King и издава едноименния си албум, в който парчето е трети сингъл. Макар и само със златен статус в Америка, Let Me Clear My Throat се превръща в жив символ на „доброто“ хип-хоп парти, на което публиката се забавлява, вместо да чака поредния дис между изпълнители на (или под) сцената. Макар и позабравен от масите, DJ Kool и неговото гърло продължават да взривяват аудиторията, а самият диджей и изпълнител гостува в България преди цели 13 години.