Как да пестим за любимите си летни преживявания забавно и с лекота

С всеки следващ задраскан ден от календара сме с една стъпка по-близо до лятото и както добре знаем, с него идва дългоочакваният сезон на големите пътувания и грандиозните фестивали. С мисъл за тях и за да не изпаднем в ситуация парите ни за билети да се окажат недостатъчни, решихме да се огледаме за най-удобните възможности за спестяване и като цяло за управление на личните финанси. От личен опит знаем, че това си е цяло изкуство в активния летен сезон. Така решихме да изпробваме новото приложение на tbi bank и функциите му за спестяване, на чиито реклами попаднахме, и да проверим наистина ли са толкова удобни и изгодни.

Отне ни около пет минути да свалим апликацията tbi bank app, да се регистрираме и да си отворим сметка с дебитна карта, без да се налага да губим време в офис. Още по-хубавото е, че откриването на сметката и поддръжката є през приложението е напълно безплатно, няма такси и за всички преводи в лева и евро, както и за плащането на битови сметки. Ако ни трябват пари кеш – можем да теглим два пъти месечно безплатно от всеки банкомат в страната. И така, вече сме готови да спестяваме. Оказа се много лесно и удобно.

Парите по самата разплащателна сметка ни носят доходност от 2.1% за суми до 2000 лева. Ако открием депозит през приложението, получаваме бонус, с който годишната ни лихва може да достигне до 3%. По всяко време можем да проверяваме колко лихва се е натрупала и колко време остава до крайния срок на депозита. Така освен за ежедневно пазаруване и банкиране апликацията се оказва идеално решение и за спестяване.

Приложението разполага и с виртуална касичка, в която можем да заделяме средства встрани от наличността по сметката ни. Удобството е комбинирано с игрови елемент – сами си задаваме лимит и краен срок на спестяването. Можем да си отворим няколко касички едновременно – става с две стъпки в приложението от менюто Сейф, разположено горе в най-дясната част на екрана. Много ни допадна възможността да персонализираме името на касичката. Така хем знаем за какво пестим, хем се чувстваме стимулирани да следваме целта си по-методично.

Ние си избрахме няколко цели и съответно така кръстихме касичките си – London, baby! за предстоящото пътуване, Depeche Mode в Букурещ за най-очаквания концерт и, разбира се, Нов телефон, за да запечатаме спомените с качествени видеа и снимки. За малко да забравим, но все пак добавихме За да не оберат всички билети за Nothing But Thieves. Много е удобно, че касичката може да се „счупи“ по всяко време и парите отиват в разплащателната сметка мигновено.

Така, ако внезапно ни се прииска да посетим някой филмов фестивал от рода на този в Локарно или във Венеция, за да гледаме световните премиери на редица първокласни филми от първия ред, можем да променим плановете в движение и да пренасочим спестените пари натам. Кой знае, може би следващия път, когато Джон Малкович изнася представление в България, можем да спестим пари навреме и да успеем да се наредим за билет, преди да са свършили.

Няма да крием, че разговорите, в които присъстват думи като „пари“, „сметки“ и „депозити“, са ни малко „сухи“. В приложението на tbi bank обаче ни посрещна симпатичният талисман – еднорогът Tibi. Много е забавен! Говори разбираемо и приятелски, без сложни термини и дълги обяснения. С негова помощ управлението на средствата заприличва на игра. Следим спестяванията си и натрупаните лихви по всяко време, в движение и с лекота и удобство. Ако пък случайно попаднем в задънена улица или срещнем проблем, можем да помолим за помощ в чата във всеки час от денонощието. Екипът е винаги на линия, за да ни съдейства моментално и по всяко време.

След като сме спестили достатъчно пари, идва време да ги изхарчим разумно. За съжаление все още не можем да плащаме с карта neon само с телефона чрез Google Pay и Apple Pay, но и това предстои скоро. Приложението на tbi обаче има друга много полезна и удобна опция – да разделяме плащанията си на равни вноски без лихва. Как работи разделянето на плащания и за какво може да се използва в ежедневието? Предстои да тестваме и да разберем.