Щастливият мозък
Изток-Запад, 18 лв.
"Това не е наръчник за самопомощ, нито книжка с напътствия как да заживеете щастливо. Аз просто съм очарован от мозъка и от всичко, на което е способен", обяснява Дийн Бърнет, невроучен, стендъп комедиант, колумнист в Гардиън и бивш специалист по балсамиране и дисекция на трупове. Едно от толкова многото неща, на които мозъкът е способен, е именно щастието. И д-р Бърнет се впуска в издирването на научнообосновани причини да го изпитваме. Което пък се оказва… ами, задънена улица. Щастието е продукт, подобно на сочен бургер, зад който стоят дистрибутори, касапи, фермери, готвачи, ЧЕЗ, водоснабдяване и един куп човешки проблеми (по аналогия: хормони, невротрансмитери, амигдала, система за възнаграждение, ние и те-групи и така нататък) и това прави работата дяволски оплетена.
Инкогнито: тайният живот на мозъка
Фабер, 14 лв.
"Не можеш да влезеш в една река два пъти", е казал древногръцкият философ Хераклит около 500 г. пр.н.е., разсъждавайки върху хода на времето. Хиляди години по-късно американският доктор по невробиология и психиатрия и бакалавър по американска и британска литература го е повторил, горе-долу така: "Tази книга е писана в продължение на няколко години от различни хора, всички с името Дейвид Игълман, но променящи се час по час". Ако продължим метафората за щастието и сандвича, можем да се самоопределим като днешен вестник. Резюмираната информация за ремонта на Цариградско, цената на петрола и нивото на река Дунав в сантиметри е нашето съзнание. Всички процеси, институции, структури и десетки до милиони хора, стоящи зад тях – нашето подсъзнание. Кой в крайна сметка дърпа конците? Не е въпрос за милиони.

Как работи умът
Изток-Запад, 40 лв.
"Остроумно, ясно и доста увлекателно". Това в никакъв случай не са прилагателни, с които се описва работата на мозъка (защото всичко под шапките ни е: оле-мале, страшно е сложно). Това са най-честно срещаните думи по адрес на книгата на Стивън Пинкър – психолог, психолингвист, когнитивист, учудващо добър писател на нехудожествена литература и в крайна сметка голям шегаджия. Защо децата са нахални? Защо глупаците се влюбват? Защо живописта и музиката ни успокояват? И защо загадки като свободната воля и съзнанието направо ни откъртват мивките, отвъртат ни бушоните и ни спукват кашона (разбирайте, прекомерно много ни затрудняват)? Ако книгата беше рок концерт, билетите щяха да се продават на черно, четем в анотацията на книгата на сайта на издателството. И безрезервно є вярваме.
Мъжът, който взе жена си за шапка
Изток-Запад, 19.95 лв.
Световноизвестният невролог Оливър Сакс не е обикновен практикуващ. Неговите па-циенти страдат от твърде редки, особено странни и въпреки огромната емпатия, която изпитваме към тях – често комични психични разстройства. Като мъжа от заглавието: професор, който не разпознава лица (включително това на съпругата си) и дружелюбно потупва пожарните кранове, вземайки ги за деца, всеки път когато се разхожда по улицата. Странните неврологични случаи вече са познати на медицината със съответните им наименования: прозопагнозия, синдром на Корсаков, синдром на Турет… но "това, което превръща случаите в литературни бисери, е особеният поглед на Сакс и неговото перо". Не става въпрос за нездраво любопитство от типа на "да дръпнем брадатата жена за брадата", а за ярки, странни и информативни медицински случаи, от които да понаучим това-онова за мозъка.