ЗАЩО НИ Е ИЗОБЩО?
Сменяме годината, щом Земята направи пълен кръг около Слънцето, да? Е, всъщност не точно. Заради удобството да рестартираме календара все в 00:00 на 1 януари се налага да се правим, че обиколката трае точно 365 дни, докато де факто е средно (защото и това варира) 5 часа, 48 минути и 45.5 секунди по-бавна. Само си представете сега никой никога да не беше забелязал нуждата от високосни години, които от Юлианския календар насам са под формата на допълнителен ден към февруари. Сезоните тогава щяха нонстоп да се изместват, докато правилата в кой месец садиш градина, в кой караш ски и кои часове от денонощието са светлите изгубят всякакъв смисъл.
ДА СИ СВЕРИМ КАЛЕНДАРИТЕ
Да сметнем: умножени по 4, тези неотчетени часове не са точно 24, с колкото разтягаме високосните години. Едни ~44 минути идват отникъде – това значи още 3 излишни дни на всеки 4 века. С тази мисъл на ум, папа Григорий XIII започва да бута новия, кръстен на него Григориански календар – много подобен на Юлианския, само че с едно високосно столетие на всеки четири, за да се възстанови балансът. Понеже грешката вече се била понатрупала, за първите страни, приели календара на 4 октомври 1582, следващият ден бил не 5-и, а 15 октомври. Така и България, преминала към т.нар. нов стил на 31 март 1916 по воля на Фердинанд, губи първите 13 дни от април – колко ли пренебрегнати рожденици е имало тогава?
ПРОБЛЕМ ЗА ТЕБ И ЗА МЕН
Страни като Китай и днес предпочитат други системи. Швеция известно време пък прескача между старото и новото време и така нейният февруари веднъж имал 30 дни, за да навакса разликата. Три и половина века отнема на Григорианския календар да се наложи, докъдето е успял, и тази несинхронизираност е трън за историците – случва се две държави, намесени в едно събитие, да спорят кога е станало. Така Шекспир и Сервантес споделят датата на смъртта си, а са починали в различни дни. Leap year bug пък се казват проблемите, произлезли от бази данни или технологии, създадени без мисъл за промените във времето. Заради такъв бъг в багажната система на летище Дюселдорф на 29 февруари 2016 хиляди куфари изпускат полетите си. Междувременно някои смятат и че всяка високосна работят по един ден без пари. Преди и вие да се ядосате за същото обаче, помислете как заплатите са еднакви в месеците с 28 и с 31 дати.
СЕГА ТИ Е ПАДНАЛО
Високосната година е героиня и във фолклора. В някои държави, дойде ли 29 февруари, е съвсем в реда на нещата жена да предложи брак на мъж, а ако той откаже, трябва или да я компенсира с пари, или да ѝ купи 12 чифта ръкавици – за да скрие тя срама от ръката си без халка. Същевременно в Гърция е на лош късмет да се жениш точно на тази дата. А има и град в Илинойс – Аурора – където за един ден всички необвързани жени са упълномощени да арестуват необвързаните мъже и да ги глобавят с по $4.
Ако се чудите как да оползотворите този допълнителен ден, тук даваме 5 добри идеи за събития в София, които може да ви изкушат