Днес той е фен на Роджър Федерер, предпочита да похапва катерици пред плъхове, дава полезни съвети за това как да се справим със зло куче (не го гледайте в очите, не му се усмихвайте, обърнете се настрани), а в специален епизод на В дивата пустош с Беър Грилс учи Барак Обама да оцелява в Аляска. Същото предаване сега се затопля за пети сeзон, в който мечокът вика нова шепа звезди от типа на Кара Делевин и Чанинг Тейтъм, за да ги поизпоти в дивото по National Geographic от 19 януари. Преди това забождаме някои факти за царя на оцеляването, за да разберем повече за него преди телевизията и тъмните периоди в живота му.


МАРКИРАН ОТ МАЛЪК
Расте във Великобритания в семейството на Майкъл Грилс, кралски пехотинец и член на Консервативната партия. Той едва дочаква сина му да проходи, хваща го за качулката и го води на остров Уайт, където го учи да се катери и да управлява лодка, построена от тях двамата. В колежа Итън попорасналият Грилс основава клуб по катерене, който съществува до днес, а когато навършва 18, вече знае как се скача с парашут, как се плува като нинджа и връзва черен колан по карате около кръста си. Срам го е, но две години по-рано полицията го спира, защото тича гол по улиците (с мисълта, че ще се оттърве от лош обрив). Тогава си има и мотор, с който обикаля Европа, като се финансира сам с продажби на филтри за вода.
РАВНИС, МИРНО
Щом завършва училище, решава да замине за Индия, нахъсан да се присъедини към армията им, но в крайна сметка се оказва на експедиция около Хималаите. Когато се връща у дома, влиза в университет и умът му се заразява с идеята да кандидатства в спецчастите на Обединеното кралство. Точно в тях става инструктор по оцеляване и медик, като същевременно учи паркур и добри техники за ръкопашен бой. Това са достатъчни причини да му вярваме, когато ни говори от екрана, че "Оцеляването изисква да оставим предразсъдъците си у дома. Въпросът е да правим каквото е необходимо". Дори това да значи да сварим някой плъх в собствената си урина.

ПОЧТИ СВЪРШЕН
Приключението е в кръвта му преди да стане световно известен с Оцеляване на предела, но авантюристичният му дух за малко не му коства гръбнака в края на 90-те. Тогава претърпява сериозна злополука след скачане с парашут, счупва 3 прешлена и лежи във военна болница, без да знае дали някога ще проходи отново. След по-малко от година изкачва хималайския връх Ама Даблам в Непал, после покорява Еверест и се включва в благотворителни инициативи. В една от първите подобни гребе гол във вана с най-добрия си приятел, за да събере пари за човек, загубил крака си при инцидент.

МЕЖДУ ДЖУНГЛАТА И СЕМЕЙСТВОТО
Всъщност Беър Грилс за пръв път ни гледа от екрана в реклама на дезодорант и за малко да играе във филма Сблъсъкът на титаните. Вероятно отказва, защото вече е зает с това да ни учи как да оживеем, ако случайно се озовем в Патагония и какво да правим при близка среща с гърмяща змия – и то, докато пресъздава истински истории на хора в опасност. Не знаем как между всичките си предавания успява да има и стабилен брак с Шара Грилс, с която гледат цели три деца с гръмките имена Джеси, Мармадюк и Хъкълбери. Точно това е бандата, с която ще го видите да почива на частния си остров близо до Уелс.

В дивата пустош с Беър Грилс започва на 19 януари в 22:00 по National Geographic