ДЕТСТВОТО
Родена е в Париж, но родителите ѝ се разделят и тя се мести с майка си в Лондон. През 90-те е "онова дете, което стои под бара или заспива в колата пред клуба", а музика звучи непрекъснато и у тях – от Nirvana и Radiohead до Buena Vista Social Club, Sade и Aaliyah. "Беше толкова шумно, че трябваше да си крещим, за да се чуваме. Живеехме в общинско жилище, където можехме по цял ден да надуваме звука. Така и правехме." Вторият ѝ баща, дръменбейс диджей, пръв открива таланта ѝ и я учи да свири на йоника, но Палома не взима музиката сериозно, докато той не загива в катастрофа. "Майка ми изпадна в шок и цялата къща потъна в тишина, защото всяка песен ѝ припомняше за него. Единственият начин да има музика беше, ако аз съм я написала." Така и става – на 14 пише текста на Breathe ("I must survive/ this wonderful punishment called life"), а скоро има вече няколко парчета, които майка ѝ слуша през сълзи.

ПРОБИВЪТ
На 16 в колежа има курсова задача да представи своя авторска музика. Плаща £40 на познат продуцент със студио за запис на четири песни, които стигат до ушите на човек от Island Records. "Бях напълно поразена. Изведнъж всички искаха да се видят с мен и прекарах следващите седмици в срещи с най-големите звукозаписни компании." Скрива го от майка си, но когато я изключват за неизвинени отсъствия, ѝ се обажда с новината, че подписва с Atlantic Records. Минават обаче три години, докато излезе на сцена. "Не исках да пея юношески песни, когато съм вече на 20, затова ги преведох от гледната точка на възрастен – като Love You So, която е за сътресението в една от първите ми връзки." Днес 27-годишната Delilah държи да има контрол над музиката си и се отделя като независим артист, за да подготви втория си албум (междувременно се ослушвайте за новия ѝ сингъл What About Luv, който излиза на 13 април).

ТУРНЕТАТА
"Чухме едно парче на Delilah и си помислихме, че гласът ѝ не е от този свят", разказват Chase & Status, които през 2011 записват с нея песента Time с тема за домашното насилие, стигнала до първите места в английските чартове. "В началото всички се движехме в един бус, но за две години те станаха наистина известни и започнаха да оглавяват големи фестивали. Помня как първо бях изплашения човек зад микрофона, а после пътувахме по пижами и когато ги питах коя рокля да облека, те винаги отговаряха "най-късата!" Пред тяхната обща публика Delilah преодолява и сценичната си треска, защото "направих всички възможни грешки и нямам какво повече да губя".

ПРИЯТЕЛСТВОТО
Докато пътува с дуото и издава албума си From the Roots Up през 2012, Delilah чува необичаен въпрос – дали си има фотограф, защото Prince би искал да я снима. След като случайно я открива в YouTube, той я кани на свое турне и до 2016 двамата остават много близки. Дотолкова, че пресата постоянно ги свързва като двойка, което те отричат. "Да имаш Prince за фен е най-невероятното нещо и със сигурност ще го разказвам на внуците си", казва Delilah, която пее и в неговите Way Back Home и Affirmation III от албума Art Official Age. Когато смъртта му прекъсва нишката между тях, тя пише в туитър: "Искам да кажа още много, но ме боли от всяка дума. Ще се опитам да запомня всичко, на което ме е научил, да съм смела и да пазя магията жива".

Delilah е в Sofia Live Club, 28 април, 20:00, чакаме билетите на eventim.bg