Книжарница Колибри празнува рождения ден на природозащитника на 7 януари и затова разказваме повече за експедициите от Парагвай до Мадагаскар, зоологическите градини и редките лемури.

Среща с дивото

Ражда се през 1925 в Индия и една зоопарк среща с животните там го прави най-добрия им приятел. Тази връзка го поглъща съвсем, след като се мести на остров Корфу, Гърция. Тогава започва да опитомява местната фауна, а животът там става основа на първата книга на Даръл Моето семейство и други животни, до която всички искат да се доберат почти 20 години по-късно. Всъщност брат му Лорънс Даръл, който е писател, го насърчава да започне да пише за пътищата, които Джералд пресича с животинските видове.

Записки от Парагвай

Когато Втората световна война избухва, той и семейството му се връщат в Англия, където Джералд намира работа в зоомагазин. Скоро след това става пазач в зоопарка Whipsnade в Бедфордшър и между клетките започва да води записки за поведението на животните там. Сравнява ги с тези на видни биолози и осъзнава, че има много видове, които ги грози изчезване. Само чака да стане на 21, да наследи 3 хиляди паунда и да тръгне по света в търсене на див живот. Първата му спирка е в Западна Африка, откъдето хваща птици и няколко влечуги. После отива в Камерун, минава през Южна Америка, лети за Парагвай, Сиера Леоне и Аржентина. Събира само животни, които са застрашени, а не такива, за които би взел най-добрата цена. Проследява всичко това в книгите си, които стават бестселъри, а една от експедициите до Камерун навива във филмова лента.

Редки видове извън зоопарка

Става му трудно да намира място за животните си, така че ги праща на малкия остров Джърси, където да живеят нашироко. Там отваря и собствен зоопарк през 1959, но основната му цел е да развъжда редки видове и да ги връща обратно в дивия свят. През годините отваря фонд и център за обучение на природозащитници. Получава Орден на Британската империя, а през 1990 е последната му експедиция до Мадагаскар, където се запознава с редкия вид лемур ай-ай. Тази топла среща е запечатана от BBC във филма To the Island of Aye-aye.
Книжарница Колибри отбелязва рождения ден на Джералд Даръл на 7 (10:00) и 8 (19:00) януари