НАЧАЛОТО
Роден през 1965 като втори син в буржоазното семейство на Кристин дьо Шастенер – преводач на сладникави романи, и Жан-Мишел Бегбеде – важна клечка в трудова агенция за набиране на висши кадри. Двамата се развеждат, когато Фредерик е 3-годишен и това е първият му стимул да хване химикала: "Исках да уловя всички редки моменти, в които виждам баща си, затова ги описвах подробно – какво сме яли, къде сме ходили, кой филм сме гледали. Явно още тогава съм искал да сътворя нещо трайно и да направя мимолетните мигове вечни". На 13 години отива с тях и при издател, който ги прочита, но отказва да ги публикува. "Мисля, че не е бил наясно с огромното значение на този труд", смее се Бегбеде девет книги по-късно.

УВОЛНЕНИЕТО
Учи в престижни парижки лицеи, взима диплома от Института за политически науки, а после допълва и с тапия по маркетинг. На 24 започва работа като копирайтър, а 10 години по-късно пише изобличаващия роман 99 francs (или 9.99 лв), в който вади целия цинизъм в рекламния бизнес на шумен показ. "Може би щях да напусна сам, но понеже съм страхливец, реших да публикувам книгата и да видя какво ще стане. Малко след това ме извикаха и ми казаха: "Хващаш си нещата и си тръгваш. Веднага!" Наистина. А това е много странно за Франция, защото тук нещата определено не се случват толкова бързо".

ПОЛИТИКАТА

Въпреки че се оттегля от рекламния бизнес, на последните президентски избори във Франция Бегбеде разработва кампанията на комуниста Робер Ю, което много журналисти виждат като "нагла самореклама". Политикът обаче печели едва 3% от гласовете в страната. "Когато публикувах 99 francs, комунистите използваха откъси от книгата в своите конгресни документи. Бях поласкан да се озова до Карл Маркс – сближихме се. После обаче си дадох сметка, че не ставам за това. Тъкмо защото обичам да казвам истината, а в политиката се поемат обещания и се премълчават факти".

ЛЮБОВТА
"Ожених се на 25 за момиче на 21. Бяхме убедени, че това е една приказка, която ще продължи цял живот. Напук на всичко казвахме: "Ще направим невъзможното, любовта ни ще бъде вечна!" Беше почти като утопия, бунт срещу обществото… Когато се опомних, се почувствах излъган и излях целия си гняв в Любовта трае три години", разказва Бегбеде за първия си брак, от който има 16-годишна дъщеря и един бестселър от 1997. След като прескача фаталните три години, през 2014 се жени за 25 години по-младата си приятелка Лара Мишели, а през 2015 става баща на още едно момиче, наречено Уна (не спирайте тук, за да разберете защо се казва така).

АРЕСТЪТ
През януари 2008 Бегбеде излиза от лъскавото заведение Baron в Париж, заедно с приятеля си Симон Либерати и 2.6 грама кокаин за пътя до вкъщи. Двамата са хванати в момента на употребата му по средата на улицата. "Френската полиция ми намери оправдание най-после да напиша книга. Седях си в килията и си мислех, че бих могъл да опиша детството си", разказва той за Zeit, след като прекарва две вечери в ареста и намира вдъхновение за Един френски роман. "Истината е, че нямаше да го напиша, ако в семейството успявахме да си кажем всичко. Човек пише, защото не може да каже нещо по друг начин. Така е във всички буржоазни семейства. Никога не си казваме "обичам те", никога не си казваме кое не е както трябва. И един ден всичко това се взривява".

СЕЛИНДЖЪР
Любимият му писател. Толкова любим, че не може да си спомни колко пъти е препрочел Спасителят в ръжта. "Бях така обсебен от личността му, че дори отидох в къщата му сред гората в Ню Хемпшир. Прочел съм всичко за него и изпитах желание да напиша книга за увлечението му по Уна О’Нийл (дъщерята на американския драматург Юджийн О’Нийл и съпруга на Чарли Чаплин – бел. ред.), която повлиява личността и творчеството му. Всички в живота си имаме любовна история, която се е провалила и за която не спираме да мислим. Това е неговата", разказва Бегбеде за последния си роман Уна и Селинджър – или поредната смесица от реални факти и въображение, които всеки път ни карат да търсим името му по рафтовете.

Фредерик Бегбеде ще бъде в Зала 1 на НДК на 5 октомври от 19:00
Търсете програмата на фестивала в следващия брой и на cinelibri.com