ДЕТСТВОТО
Пазят го в мъгла, а когато laweekly.com публикува истинските им имена, се обаждат в редакцията с молба да ги изтрият. Няколко факта обаче са ясни – и двамата са от Ню Джърси, а за миналото говорят така: "ние сме афроамерикански деца, отраснали в общности, заразени с оръжия, наркотици и улични банди в Нюарк, Елизабет и Линдън. Ако напишеш тези имена в Гугъл, ще видиш истории за престъпления, които до една са истина". Слушат DMX, Bone Thugs-n-Harmony и Nas, но като тийнейджъри все по-често пътуват до Бруклин, за да гледат на живо пънк концерти на Japanther, Ninjasonik, Теофилъс Лондън и A.L.I.E.N. Да са в публиката обаче не им стига и през 2012 скачат на сцената с крюто NJ Street Klan. Тогава имат и първи участия в галерия в Нюарк, които се помнят със "стъкла бяха счупени, котки бяха пожертвани".

ПРОБИВЪТ
През 2013 кандидатстват за фестивала Afro Punk, но не ги избират, затова отиват на щанд за тениски там, чакат хората да се съберат и започват да свирят. През следващата година ги канят официално. Междувременно се местят в Лос Анджелис, а медиите бързо научават за техните концерти, на които theOGM се появява със сватбена рокля (с препратка към Kill Bill), а Eaddy се съблича чисто гол, скача в погото и се движи като парче сапун между ръцете на феновете. През март 2017 това води до прекратяване на техен концерт едва след две песни, защото жегата в публиката ескалира. "Не мисля, че лайвовете ни са чак толкова луди. Не искам да звуча кофти, но просто не са средостатистическото хайде-да-рапираме-на-микрофона. Искаме да покажем страст и да го направим интересно – в крайна сметка сме там, за да забавляваме хората."

УЖАСИТЕ

Че харесват хорър филми не би изненадало никого, но част от сюжетите си са виждали и на живо. Преди да стане музикант, theOGM работи две години в болница, където събира трупове и ги транспортира до моргата. "Работих през нощта, бях сам и беше доста весело, когато в 3 часа се возех с труп в асансьора. Предполагам обаче, че в един момент просто свикнах с това, че често се натъквам на аутопсии и отворени гръдни кошове. Да не забравяме все пак, че съм отраснал в общности, където хората правят отвратителни неща, така че мозъкът ми вече е прецакан. И да, на всичкото отгоре гледам много филми на ужасите." Ако случайно се чудите откъде идва името им.ПОСЛАНИЯТА

На въпроса дали музиката им е политическа отговарят негативно, но и уклончиво: "просто говорим за онова, което виждаме и което е минало през нас". С обложката на първия си албум United States of Horror, която правят сами (както и всичко останало по оформлението му) обаче искат да съобщят, че "младите хора са в опасност" – от политиката, технологиите и дори религията, от която групата се отрича (въпреки че майката на theOGM е силно набожна). Има и още. Според Ho99o9 хората "трябва да внимават с какво се хранят, какво гледат, какво слушат и с кого излизат", а когато ги питат дали те самите се въздържат, забиват: "Никой не рекламира това да останеш здрав. Кой ти казва да пиеш вода и да се храниш добре? Ние не искаме да се съсипваме на турнета. Когато си пиян всяка вечер, а тялото ти изразходва толкова енергия, накрая ще си прецакан. Вижте Грейс Джоунс – тя е на 69 и още прави велико шоу. И аз искам да съм 75-годишен и да обръщам всичко с главата надолу". Със здраве и до скоро!

Ho99o9 са в Терминал 1 на 27 юни от 22:00, 25/30лв от eventim.bg