Не казваме, че няма да тъжим за Джони, но Мадс е актьор, на когото си заслужава да отделим няколко кратки параграфа, давайки му малко обич.
Гимнастика + танци = актьорско майсторство
Микелсен е роден в Копенхаген през 60-те в компанията на медицинска сестра и банкер за родители. В ранните си години тренира гимнастика с крайната цел да стане атлет, но това се променя, след като влиза в шведската балетна академия Balettakademien като танцьор. Такъв е почти 10 години, но захвърля палците, за да се отдаде на актьорска кариера и от нежността, която се излива от сцените, за пръв път се появява на екраните като наркодилър през 1996 във филма Pusher.
   
Няма да ви изяде
Започва да прехвърля между пръстите си чести роли след успеха му във филма Казино Роял, в който си партнира с агент 007 – Даниел Крейг. Там Мадс е злодей с добро екранно време, изненадващо за непознат актьор. Толкова непознат, че Крейг даже го пита дали е спал с някого, за да получи ролята. Привлича и вниманието на Риана, която го посочва като избраник за участие във видеото към парчето B*tch Better Have My Money. Актьорът се появява в поредици като Междузвездни войни, като оттам скача във вселената на Marvel. Когато го избират за ролята на Ханибал Лектър за сериала Ханибал, той е малко раздвоен поради притеснения дали ще може да се мери с величие като Антъни Хопкинс. Слава богу, приема и сериалът се увенчава с успех. "Той (Ханибал) не е класически психопат или класически сериен убиец. Вярвам, че е възможно най-близо до Сатаната – падналия ангел. Той вижда красотата в смъртта. И всеки ден е нов ден, пълен с възможности", казва той за героя си.

Детайли, комикси и рицарство
Когато работи по проект, Мадс изстрелва към режисьора хиляди въпроси, за да свърши работата както трябва. Според него те имат навика да се губят в своите глави, а Микелсен се нуждае от ясна представа за идеите, които имат. Актьорът е див фен на комикс поредици, които колекционира от малък. Той обаче има афинитет към европейските комикси, особено към моряка Корто Малтезе – главен герой в италианска поредица от 60-те. Казва, че с удоволствие би влязъл в роля, ако комиксът бъде филмиран, а подозираме, че би играл и рицар, след като в истинския живот е такъв. През 2016 бива удостоен с Орден на изкуствата от посолството на Франция. Вероятно е от малкото рицари, които обичат бира и мотоциклети колкото него.