Той снима със светкавица и през деня и най-често блесва в очите на непознати, на туристически места, върху храна (далеч преди #InstaFood), осветявайки най-вече това, което намира за смешно или особено. Има над 300 изложби из цялата карта, а работата си събира и във фотокниги, които са другият му интерес. Сега Мартин Пар идва да подреди снимките си и тук – Този малък свят е серия, която започва през 1989 и с обичайната за него мания попълва до днес. Преди да стиснете ръката на един от най-известните документални фотографи на този широк свят, нека ви запознаем предварително, за да знаете за какво да си говорите на откриването на 8 февруари.
ОЩЕ ЕДИН ТЕЛЕВИЗОР, МОЛЯ
Когато е хлапе, Мартин открива природонаучен музей в мазето на семейната къща – баща му е запален орнитолог и оттам тръгва любопитството му към науката. Това е първи белег за колекциите, които нататък все повече ще растат – дотолкова, че например галериите Тейт откупуват от него 12 000 тома фотокниги, които е събирал над 25 години (после Пар се заема да строи същата библиотека наново за втори път). Не всичко, което колекционира, е архив на история на изкуството, дори не всичко има обяснение: трупа мини телевизори, кутии за цигари от Съветския съюз с кучета космонавти, тапети, часовници с портрети на Саддам Хюсеин, визитни картички на проститутки, оставени в телефонни кабини. Част от тези неща влизат във фотокнигите му. Други са просто странни обекти.
СЕМЕЙНА АРТ ТЕРАПИЯ
Невъзможно е да се преувеличи степента, до която в Англия са чувствителни на тема класа и етнос. Пар започва кариерата си със снимки от плажовете на работнически градове – хора, легнали сред ръждясали танкове и изпушени фасове – и това изглежда като воайорско нападение, като подигравка. Ето защо толкова често го питат в интервюта какво е било неговото семейство. Средна класа, обяснява той. Добре, явно престъплението му не е съвършено (а по-късно ще започне да снима хора от всякакви социални слоеве). Пар винаги е твърдял, че работата му не е послание и слоган, а нещо далеч по-лично – терапия на връзката със страната му, която понякога му харесва, понякога го дразни: "Изразявам противоречията и двусмислията, които виждам около себе си".
ПОСЛАНИЦИ, ПОМОЩ!
Серията, с която идва в София, е свързана с туризма – индустрията, която разчита, че хората ще искат да ходят на едни и същи места и да правят едни и същи неща. Именно към това насочва поглед Пар и не пропуска да е ироничен и хаплив, както му е навик. Ако питате него, страната, която харесва, но не обича, е Китай, а е влюбен в Япония и Италия. Въпреки че Западният свят е неговата тема, в интервю с Гардиън моли хора с връзки в иранското посолство да му съдействат: "ще бъда благодарен", казва, ако някой пусне към тях добра дума. Отказват му виза, защото е твърде политически, "което е зашеметяващо, предвид че не съм политически активен в нито един традиционен смисъл на думата".
ПОРТРЕТИ, ПРАВЕНИ ОТБЛИЗО
"Харесвам хората, харесва ми да си говоря с тях, да виждам какво правят", обяснява Пар, за когото няма как да си документален фотограф, ако не се вълнуваш от обществото. При него интересът е и по-засилен – той твърди, че си завира носа в работите на другите, но пък чудесното нещо на професията му е как с нея можеш да обясниш присъствието си навсякъде. И ако кадрите му изглеждат смели, то е, защото изискват точно това от него: "Ако искаш да направиш снимката, трябва да отидеш и да я направиш. Няма време да се чувстваш застрашен и ако изглеждаш виновен, значи си".
А ОТНОСНО ИНСТАГРАМ…
Вие на каква възраст разбрахте, че ще имате днешната си професия? Мартин – когато е на около 13. Дядо му е бил любител фотограф и от него заема първата си камера, а докато го посещава, се научава да снима на лента, да проявява и копира сам. Днес няма догматично отношение към начина на снимане – всъщност намира възможността всеки смартфон да има обектив за нещо чудесно. "Фотографията има способността да бъде демократична, достъпна и лесносмилаема", казва, и всичко това са похвали. Все пак не си мислете, че задължително ще хареса профила ви в инстаграм – макар да обявява платформата за супер, смята, че голямо количество от снимките днес са мързеливи. Няма да ви се стори чудно, щом чуете какво му коства да направи силен кадър: "работя здраво в продължение на много часове; ако си навън достатъчно дълго, ще ти се отвори късметът".
Този малък свят на Мартин Пар е в галерия Synthesis от 8 февруари, откриването е в 19:00 в присъствието на автора
Изложбата продължава до 11 март със съпътстваща програма, вижте я на photosynthesis.bg