И спечелил Нобелова награда за това. Обаче чакайте. "Най‑големият ум", "най-запаленият по погаждане на номера", "един от най‑енергичните и харизматични учени", че дори и "ужасен сексист" са все изказвания по негов адрес, с които се сблъскахме, докато търсехме повече за личността му. Накратко, всеки, който се е ровил в темата "Файнман", не е останал без мнение. А сега възнамеряваме да взривим атомна бомба в представата ви за учения като скучен, сериозен, интровертен и социално нелеп тип, в повечето случаи – с очила. Представяме ви г-н Файнман.

Това съм аз… касоразбивачът
"Едно момче ме научи да отключвам секретни патрони. Оказа се проста работа." В периода 1943-1945 бъдещият носител на Нобелова награда бил сравнително отегчен от живота в отдалечената пустиня на Ню Мексико, въпреки че работел по свръхсекретен проект (как да си направим атомна бомба преди германците, най-просто казано). Ето защо започнал да се развлича, разбивайки комбинациите на уж сигурните сейфове с ядрени тайни на Америка. "За да докажа, че ключалките не означават нищо, винаги когато исках нечий доклад, а колегите не бяха наоколо, просто влизах в кабинета им, отварях сейфа и изваждах доклада." Веднъж дори любезно оставил бележка: "Взех назаем документ №LA4312. Файнман, касоразбивачът".

Любопитството и учения
Една от основните черти на учения е, че подлага всяко сведение на проверка. Казват ви, че усетът за време зависи от телесната ви температура, и вие казвате "О!". Отпадате. Файнман би започнал да тича нагоре-надолу по стълбите, за да ускори сърдечния си ритъм и да повиши телесната си температура, докато брои до 60, а след това да сравни резултата. И да, точно това е направил. А после задълбочил експеримента, като отброявал, докато събирал прането, попълвал формуляри, тракал на машина, броял редовете във вестника и… четял книга. "Бяха свикнали да ме виждат в идиотски ситуации. Веднъж колега ме завари на стола, облечен в овча шуба и надвесен през прозореца посред зима. Беше ми станало любопитно дали една субстанция ще се желира на студа, ако се разбърква непрекъснато."
Файнман художникът
"Веднъж на един купон свирех на бангоси. Един от хората отиде в банята, съблече си ризата и с пяна за бръснене нарисува разни щури фигури по гърдите си. Започна да танцува диво, закачил череши на ушите си. Естествено, тази откачалка и аз станахме добри приятели." Тяхното красиво приятелство стига доста далеч, след като решават да кръстосат дисциплини и да си предават взаимно уроци. Художникът, ясно ви е, не научава нищо за физиката, но Файнман продава картината си с римска богиня с една открита гърда и помръкнало лице, която прави масаж на мускулест мъж (дълга история) за 200 долара.
За още от Ричард Файнман търсете автобиографичните му книги Сигурно се шегувате, г-н Файнман, Насладата от откривателството, Смисълът на всичко това