НАЧАЛОТО
Ражда се Севда Ализаде в Техеран преди 30 години, а на 5 вече е политически имигрант в Холандия заедно със семейството си. Преди да отпусне гласа си върху нотите, завършва Комуникации между хората и живее с офис работа от 9 до 5. Тази връзка е кратка и светът дълго ще ѝ е благодарен за това, защото след нея идват естетическите експерименти, с които Sevdaliza подписва два кратки албума, един дългосвирещ, късия филм The Formula (в който влиза и в главната роля) и планове за маркиране на нови територии не само като изпълнител, но като мултижанров артист.

РАЗВИТИЕТО
Написва първия си текст за песен на 7, но запява чак след 20. "Двете неща не бяха свръзани в главата ми с "ок, пишеш текстове, значи трябва и да ги изпълняваш". Нищо подобно, не бях изпяла и нота до 23, просто си пишех." Как стават тези неща ей така, отговорът е в кръвта, но и в неизлечимия инат – дядото на Sevdaliza е известен персийски поет, а липсите в музикалното образование хипнотичната холандка от Иран наваксва с упорити соло експерименти в студиото и зад пулта. По-късно на помощ идва продуценът Mucky, с когото от години скулптурира музиката си до това, което е днес – лична и нашарена от живота като кожа, уязвима и силна като стъкло и мека и плъзгаща се като коприна.

ДВИЖЕНИЕТО
Засилете рожденото ѝ име в Гугъл и ще паднете – тази страстна жена може да скача и го е правила за холандския национален отбор по баскетбол. "Спортът ме научи, че мога да не спирам – дъх след дъх – докато не се превърна в машина." Дисциплината продължава да разграфява дните ѝ и сега: с часове, отредени за тичане и други – за писане например. Крайната цел обаче не е успехът с цената на всичко, а емоцията във всеки миг до финала. "С музиката започнах да следвам усещанията си и никога не съм се чувствала така. Не работя по конкретно нещо, не сядам целенасочено да записвам EP да речем, а просто действам. Накрая поглеждам резултата и разбирам какво се е получило."ЧОВЕКЪТ

Суровият, хриптящ почти-шепот или аутотюнът? Аналоговата фотосесия към парчето Hero, за която позира с майка си, или сложните дигитални композиции към визуалния албум ISON? Не е едното или другото – Sevdaliza е всичко, какъвто е и всеки. "Ние сме хора и не сме едни и същи ден след ден. Единствената отговорност, която нося, е да мисля, усещам, говоря и действам искрено. Понякога съжалявам хората, които сякаш са заклещени в пърформанса на собствения си живот. Не бих издържала това. Искам да съм пълнокръвен човек и да покажа всичко, което съм и всичко, през което минавам, а не просто полирания финален продукт."

Sevdaliza е в ДНК на 10 февруари, 21:00, 30лв от eventim.bg и epaygo.bg