НАЧАЛОТО
Ерик идва от ирланско работническо семейство и още като тийнейджър прави лек завой от правия път към марихуана, напуска училище и открива хип-хопа. Сам описва нещата така: "Аз съм духовен син на Дивайн (Дивайн Стайлър, рапър от Бруклин – бел.ред.) Исках да стана графити артист, а той беше страхотен и ме учеше на всички стилове. Освен това се опитваше да започне кариера като рапър, почти се беше договорил с Ice-T. Аз пък имах навика да подхвърлям рими като шеги и да остроумнича, докато правих графити. Един ден Дивайн ми каза: "Йоу, трябва да запишеш една касетка!"."

БАНКРУТЪТ
В началото на 90-те Everlast се събира с още две приятелчета в групата House of Pain, чието Jump Around стигна до всяка дискотека и у нас. Пет години по-късно, след провала на втория и третия албум на групата, той я напуска. В резултат звукозаписната компания го вкарва в съда, принуждава го да продаде къщата си в Холивуд Хилс и успява да го докара до банкрут – до такава степен, че в един момент има 12 долара в сметката си.

EVERLAST VS EMINEM
Жилото на конфликта между тези двамата така и не става ясно, но известно време воюват люто чрез обидни реплики в песните си. В Whitey’s Revenge, например, Everlast нарежда по адрес на Eminem: "По-добре отиди да провериш ДНК-то на дъщеря си". Накрая томахавката е заровена и двамата дори римуват заедно в Calm Down на Busta Rhymes.

ГРАМИТО
През 2000-та Everlast печели Грами за най-добро рок изпълнение за Put the Lights on с Карлос Сантана. Но това не го кара да се надуе дори за 5 минути. "Горд съм, че когато вляза в банята си, виждам Грамито да стои там, върху тоалетната. Така ми напомня, че това не е толкова важно."

ИСЛЯМЪТ
Отгледан като католик, един ден Ерик приема исляма, по който се увлича покрай споменатия си духовен баща Дивайн. Това е твърде сложна материя, за да обясняваме вместо него, затова цитираме: "Хората ме питат: "Ти си мюсюлманин, така ли?", а аз им отвръщам: "Да, мюсюлманин съм, но също така съм и професионален грешник." Старая се да го преодолея, да приключа с това. Няма да споря и да кажа, че съм по-добър от теб. Просто вярвам, че ми е показана истината и да се надяваме, че тя ще ме спаси.”

УДАРЪТ
Накрая нещо лошо, но с добър финал. През 1998, малко преди да издаде втория си соло албум, Ерик преживява почти фатален сърдечен удар, след който сменят едната му сърдечна клапа. "Все още се опитвам психологически да се справя с това. Новата клапа е метална. Никой друг не може да го чуе, но аз винаги я чувам как щраква. Когато хората ми казват, че се радват да ме видят, аз си мисля, че е радостно да бъдеш видян! Най-гадният ми ден сега е по-добър от най-добрия отпреди операцията." Йоу, респект.

Концертът на Everlast е на 31 юли в клуб Алкохол на къмпинг Каваци от 19:00
Подгяват го Odd Crew, Jeremy? и Dayo, билетите са по 45лв от eventim.bg