След миналогодишните противоречия около предложението за най-добър чуждоезичен филм – Страх на Ивайло Христов – тази година съставът на журито и начинът на подбор претърпяват някои промени. Конфликтът се разрази около възраженията на анимационния (а и вече не само анимационен, както ще разберем по-долу) режисьор Теодор Ушев срещу липсата на задълбочена дискусия по време на селекцията. Сега "архаичните и съмнителни принципи и авторитети", както ги окачествава Ушев, са изместени от значително по-млада комисия, в която фигурират и доста повече жени – четири от седемте членове, докато през 2021 година те бяха само две.

Името Мария Бакалова все по-често се споменава не само в кино средите, но и сред растящата публика от почитатели на актрисата. Миналата година тя бе номинирана за ролята си в Борат 2, наскоро бе обявена като новото попълнение в следващия блокбъстър на Marvel Пазители на Галактиката 3, а след броени дни ще я видим в премиерата на новия хорър филм на продуцентското студио A24 Убийствена игра. Сега тя оглавява комисията, която ще излъчи българското предложение за Оскар за идната година, а освен нея в журито попадат и Кристина Грозева, Катя Тричкова, Иван Чертов, Катерина Ламбринова, Свилен Димитров и Христо Христозов.

Отново споменаваме Теодор Ушев, този път за да обявим, че неговият филм φ 1.618 е сред избраните заглавия. На 10 август научихме и официалната дата на премиерата му – 25 ноември. От сферата на анимацията се откроява и още едно име: филма на Анри Кулев Меко казано е селектиран да се състезава в анимационната категория.
Останалите предложения са Борсови играчи на Геогри Костов, В сърцето на машината с режисьор Мартин Макариев, Майка на Зорница София, Петя на моята Петя от Александър Косев, Рибена кост на Драго Шолев и Шекспир като улично куче, режисиран от Валери Йорданов.
Деветият филм от селекцията – Бягство на Виктор Божинов – се отказва от надпреварата, поради конфликт на интереси. Оказва се, че един от членовете на селекционната комисия е и част от снимачния екип. Става въпрос за Иван Чертов, който е асистент-оператор на Анон Бакалски във въпросната продукция. Чисто формално няма правило, което да забранява участието на лентата, но според думите на режисьора това би поставило под въпрос коректността на решението на журито. Именно затова екипът избира да не създава допълнително напрежение в гилдията, като в изявлението се чете лек намек за известна предизвестеност на бъдещия победител.